Puhelinliittymä vertailu 2020

Vertaile paras puhelinliittymä vain 3 kysymyksellä

Tutustu myös seuraaviin vertailuihin:

Kattava puhelinliittymä vertailu – kaikki rajattomista, edullisista ja kuukausimaksuttomista liittymistä

Puhelinliittymien vertaileminen kannattaa aina, sillä voit saada halvemmalla hinnalla samat ominaisuudet tai jopa enemmän, kunhan vain perehdyt liittymiin etukäteen. Tämä artikkeli auttaa sinua liittymän valinnassa. Markkinoilla on tarjolla esimerkiksi rajattomia ja kuukausimaksuttomia liittymiä, kuten myös halpoja ja ominaisuuksiltaan riisuttuja puhelinliittymiä. Operaattorit kilpailevat liittymillä jatkuvasti, joten hinnat ja ominaisuudet muuttuvat runsaasti ja nopealla tahdilla. Tämän on kuluttajalle erinomainen asia, sillä näin puhelinkustannuksissa voidaan päästä huokeaan hintaan. Kuluttajan täytyy vain olla valmis vaihtamaan liittymää, mikä on onneksi tehty nykyaikana helpoksi, eikä numeronkaan tarvitse vaihtua. Liittymätarjoukset ovat houkuttelevia, mutta niiden voimassaoloaika kannattaa ottaa selville. Kun voimassaoloaika loppuu, nousevat niiden hinnat takaisin normaalille tasolleen, joka saattaa olla huomattavasti enemmän kuin olisit valmis maksamaan. Jos aiot hankkia uusimman ja nopeimman liittymän, tarkista myös tukeeko puhelimesi kaikkia hienoja ominaisuuksia, joista olet maksamassa. Vaikka verkossa kilpailuttaminen on helppoa, kannattaa joskus käydä operaattorin valtuuttamien myyjien kanssa paikan päällä kysymässä sopivaa tarjousta.

Kuluttajaviranomainen on kuluttajan puolella, ja nykyään operaattoria voi vaihtaa milloin haluaa. Määräaikaiset sopimukset eivät tarkoita sitä, että niissä pitäisi pysyä niiden päättymiseen asti. Samoin puhelinten osamaksusopimukset eivät sido matkapuhelinoperaattorin diileihin. Suomessa ei ole yleensä sim-lukittuja puhelimia, joten operaattorin vaihtaminen on vaivatonta. Näin lupailevat jopa operaattoreiden omat myyjät, joille nopeat vaihtamiset voivat olla myös valttikortti. Kilpailu on kovaa hinnoissa ja ominaisuuksissa, joten kuluttaja hyötyy tästä kaikkein eniten. Aina kannattaa kysyä lisää.

Edullisimmat matkapuhelinliittymät netillä tai ilman nettiä

Edullisimmat liittymät eivät aina tarkoita sinulle sopivinta liittymää. Joskus on mahdollista että ilmoitettu hinta ei kerro koko totuutta, vaan liittymien niin sanotut piilokulut saattavat olla yllättävänkin korkeita liittymän todellisen käytön aikana. Jos puhut paljon, kannattaa tarkistaa kuinka paljon liittymässä on ilmaista puheaikaa. Samaa kannattaa seurata myös silloin, kun lähetät paljon tekstiviestejä. Yleisesti ottaen suomalaisten tekstiviestien lähettäminen on vähentynyt runsaasti, uusien pikaviestisovellusten vallatessa tilaa tekstiviesteiltä. WhatsApp, Facebook Messenger ja Telegram kuuluvat suosituimpiin pikaviestisovelluksiin, jotka vaativat internet-yhteyden toimiakseen. Usein suurin kulu matkapuhelinliittymissä tuleekin internetin käytöstä. Näiden sovellusten vuoksi puhelinliittymä ilman nettiä ei kuulu lähes minkään operaattorin valikoimaan.

Suomessa on totuttu rajattomaan internetkäyttöön. Muualla maailmassa rajaton tiedonsiirto ei ole niin yleistä, ja esimerkiksi Etelä-Euroopassa edelleen yleisimmät matkapuhelinliittymät sisältävät rajoitetun määrän gigatavuja internetin käyttöön ja tiedonsiirtoon. Myös Suomessa on tarjolla liittymiä rajoitetulla internetin käytöllä ja usein nämä ovatkin edullisimmasta päästä. Kun rajoitetut gigatavut ylittyvät, voi liittymän kulut kasvaa huomattavastikin, jos käyttää mobiilitiedonsiirtoa internetin käytössä jatkuvasti.

Suomessa halvimmat puhelinliittymät ovat kuukausihinnaltaan tällä hetkellä kuusi euroa. Kuukausihintaisten liittymien lisäksi etukäteen maksettavat prepaid-liittymät ovat hyvin suosittuja varsinkin nuorten keskuudessa, sillä tällaisissa liittymissä ei tule ikäviä yllätyksiä ylisuurten puhelinlaskujen suhteen. Rajattomat liittymät tarkoittavat yleensä rajatonta tiedonsiirtoa, mutta ne voivat myös viitata rajattomaan puheeseen tai tekstiviesteihin. Tällaiset liittymät maksavat kuukaudessa yleensä kahdenkymmenen euron molemmin puolin, mutta liittymien ominaisuudet riittävät usein kuluttajan tarpeisiin, eivätkä kustannukset nouse kuukausimaksusta yhtään enempää. Tavallisen kuluttajan lisäksi yrityksillä on tarve kilpailuttaa puhelinliittymänsä.

Monet yrittäjät valitsevat kuluttajille tarkoitetun liittymän, sillä ne ovat edelleen yleensä halvempia. Yrittäjille tarkoitetuissa liittymissä on kuitenkin monenlaisia etuja, joiden vuoksi kannattaa pohtia, maksaako joitakin euroja enemmän oman yrityksen tarpeita ajatellen. Puhelinliittymien vertailuun on useita tapoja. Helpointa on käyttää tällaiseen tarkoitettuja nettisivuja, mutta ne eivät aina kerro koko totuutta. Joskus on parempi kääntyä operaattoreiden puoleen ja kertoa omista vaatimuksista. Tällöin voi löytyä helpommin juuri se sopivan halpa liittymä.

Rajattomat liittymät

Rajattomat liittymät tarkoittavat yleensä rajatonta internetin käyttöä samalla kuukausihinnalla. Erot rajattomassa internetin käytössä ovat liittymien nopeuksissa. Pienimmät nopeudet ovat yleensä 0,256 megabittiä sekunnissa, joka riittää satunnaiseen netissä surffailuun, uutisten lukemiseen ja sähköpostien lähettämiseen. Myös pikaviestisovellukset toimivat kohtuullisesti, jos ei lähetä ja vastaanota runsaasti kuvia ja videoita. Esimerkiksi Telian Rajaton Lite 0,2 M maksaa kirjoitushetkellä 7,90 euroa kuussa ja tässä liittymässä on rajaton netti 0,256 megabittiä sekunnissa. Puhelut maksavat kyseisessä liittymässä 7 senttiä minuutilta.

Samoin tekstiviestit maksavat saman verran kappaleelta. EU- ja ETA-maissa tiedonsiirron käyttökatto on kolme gigaa kuussa. Elisalla vastaava liittymä on Saunalahti Tarkka Mini, jonka tiedonsiirtonopeus on sama kuin Telian Rajaton Lite M -liittymässä. Saunalahti Tarkka Minin puhelu- ja tekstiviestihinnat ovat käytännössä samat eli 0,069 €/min ja viestit 0,069 €/kpl. EU- ja ETA -alueilla tiedonsiirron käyttökatto on 2 gigaa kuussa. Elisan avausmaksu on hieman korkeampi kuin Telialla. Myös DNA:n vastaava on käytännössä samanhintainen.

Rajattomien liittymien nopeudet ovat kasvaneet matkapuhelinliittymissä huimaa vauhtia ja nopeimpien liittymien luvataan pääsevän jopa 600 megabitin sekuntinopeuteen. Todellisuus on kuitenkin se, että huippunopeuksiin päästään harvoin, ja keskimääräiset nopeudet ovat paljon pienemmät. Telian Rajaton 450 M on huippunopeudeltaan 450 megabittiä sekunnissa. Rajattoman internetin lisäksi myös puhelut ja viestit kuuluvat rajattomasti samaan hintaan, joka on 39,90 € kuussa – mutta vain 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen hinta nousee viidellä eurolla. DNA Max 4G Rajaton -liittymässä ei suoranaisesti luvata tiettyä nopeutta, vaan sen kerrotaan pääsevän 4G-verkon maksiminopeuteen. Liittymällä ei ole määräaikaa, ja sen hinta on 49,90 euroa kuussa. Elisa tarjoaa tällä hetkellä ainoana operaattorina 5G:tä tukevaa Saunalahti Huoleton 5G 1000M -liittymää. 49,90 eurolla kuussa Elisa lupaa 4G:lläkin 600 megabitin sekuntinopeutta ja 5G:llä maksimissaan gigabitin sekuntinopeutta. Moin Rajaton Turbo pääsee nopeudeltaan vain 300 Mbit/s -huippunopeuteen, mutta hintakin on huomattavasti huokeampi kuin isommilla operaattoreilla, vain 23 euroa kuussa. Nämä liittymät sisältävät normaalist myös roaming dataa ulkomailla Eu-maissa. Voit lukea lisää roamingista täältä. (englanniksi)

Kuukausimaksuttomat liittymät netillä tai ilman nettiä

Kuukausimaksuttomat matkapuhelinliittymät ovat yleensä niin sanottuja prepaid-liittymiä. Prepaid-liittymille ladataan rahaa etukäteen, jolloin kuluttaja maksaa vain sen tosiasiallisesta käytöstä. Prepaid-liittymään ladataan saldoa verkossa. Saldotilannetta voi myös seurata verkossa tai mobiililaitteessa. Prepaid-liittymän etuna ovat muun muassa puhelinkulujen hallinta, koska liittymä maksetaan etukäteen. Tällöin ei tule yllättäviä laskuja tai muita maksuja.

Prepaid-liittymä on hyvä myös tilapäiseen käyttöön, jos puhelinliittymää ei ole tarkoitus jostain syystä jättää käyttöön tietyn ajan jälkeen. Vaikka prepaid-liittymissä ei ole kuukausimaksuja, niitä joutuu lataamaan noin 6-12 kuukauden välein liittymien ylläpitämiseksi. Prepaid-liittymiä ja niiden lataamisen tarkoitettuja seteleitä on saatavilla esimerkiksi R-kioskeilla ja kaupoissa. Prepaidin lataaminen onnistuu verkon ja lataussetelin lisäksi Otto-pankkiautomaateilla. Prepaid-liittymien hinnat alkavat olla nykyään jo vertailukelpoisia tavallisten liittymien kanssa, jos vertaa erityisesti puheluiden ja tekstiviestien hintoja. Prepaid-liittymissä on usein rajoituksia verrattuna tavallisiin puhelinliittymiin. Prepaid-liittymiä ei voi käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen. Prepaid-liittymät voivat olla sopivia vaikka teini-ikäiselle tai lapselle, joka vasta opettelee puhelimen käyttöä.

DNA:n prepaid-liittymän 4,90 euron hintainen aloituspakkaus sisältää 5 euroa saldoa ja liittymän puhelut ja tekstiviestit maksavat 0,066 € minuutilta tai kappaleelta. Tiedonsiirto maksaa liittymässä 99 senttiä jokaiselta vuorokaudelta, jona tiedonsiirtoa käyttää. Telian prepaid-liittymän puhelu- ja viestikulut ovat samat kuin DNA:lla. Myös kertamaksu on saman hintainen kuin DNA:lla, mutta käyttäjällä on tämän jälkeen seitsemän euroa käytettävissä. Tiedonsiirto on samoin maksimissaan 99 senttiä vuorokaudelta. Elisan Saunalahti Prepaidin aloitus maksaa 5,90 euroa. Puhelu- ja tekstiviestikulut ovat DNA:n ja Elisan kanssa samalla viivalla, kuten myös tiedonsiirtomaksut maksimissaan per vuorokausi. Lue lisää Elisan Prepaid liittymistä osoitteessa Elisa.fi

Saunalahti Prepaidin internetiä voi käyttää myös 0,066 € megatavuhintaan. Yhteistä jokaisen operaattorin prepaid-liittymille on se, että numerot ovat prepaid-liittymillä aina oma, eikä esimerkiksi vanhaa numeroa voi siirtää prepaid-liittymän käyttöön. DNA:n, Elisan ja Telian prepaid-liittymillä on myös yleensä omat operaattoritunnukset, eli prepaid-liittymät voi erottaa puhelinnumeroiden kolmesta ensimmäisestä numerosta. Nykyään kuitenkin samoja operaattoritunnuksia voi olla myös tavallisten liittymien käytössä.

Prepaid-liittymien lisäksi muita kuukausimaksuttomia liittymiä on vähän tarjolla. Vielä on kuitenkin tarjolla esimerkiksi Saunalahti Latausliittymä. Se on tavallinen puhelinliittymä, jonka käytöstä maksetaan prepaid-liittymien tapaan etukäteen. Perinteisistä Prepaid-liittymistä eroten latausliittymiin voi vaihtaa numeron eri operaattorilta. Latausliittymästä ei kuitenkaan voi vaihtaa tavalliseen matkapuhelinliittymään niin, että puhelinnumero säilyisi ennallaan. Latausliittymissä ladataan saldoa prepaid-liittymien tapaan ja saldosta vähennetään puheluihin ja tekstiviesteihin käytetyt kulut. Latausliittymä on voimassa kaksi vuotta tilauksesta.

Latausliittymien hinnassa ei ole mukana internet-tiedonsiirtoa, vaan siitä joutuu maksamaan erikseen. Tiedonsiirron hinta latausliittymässä on 0,66 euroa vuorokaudelta. Telia Dot -liittymä on myös kuukausimaksuton liittymä, jossa maksetaan vain siitä mitä käyttää. Telia Dotin hintakattona on lisäksi 25 euroa, joten se on turvallinen vaihtoehto prepaid-liittymien ohelle, jos haluaa tietää etukäteen minkä verran puhelinliittymästään maksaa. Telia Dot sisältää rajattoman 4G-datan, puhelut ja tekstiviestit. 4G-verkon maksiminopeus 100 Mbit/s. Aiemmin myös Globetel on tarjonnut kuukausimaksutonta liittymää, mutta kirjoitushetkellä yhtiö tarjoaa vain kuukausimaksullisia matkapuhelinliittymiä.

Puhelinliittymiä yrityksille

Tavallisten kuluttajille suunnattujen puhelinliittymien lisäksi tarjolla on runsaasti liittymiä yrityksille. Jopa yksinyrittäjän kannattaa vertailla kuluttajille ja yrittäjille suunnattujen liittymien välillä. Usein yrittäjien kannattaa hankkia sellainen liittymä, jossa on paljon puheaikaa yrityksen asioiden hoitamiseen. Jos yrittäjä matkustaa paljon, on yrittäjille suunnatuissa liittymissä usein rajaton netti esimerkiksi pohjoismaissa ja Baltian maissa. Jotkut operaattorit tarjoavat runsaasti datasiirtoa samaan hintaan myös muualla maailmassa, joten kansainväliselle yritykselle tämä on tärkeä ominaisuus.

Kuten kuluttaja-asiakkaan, on yrittäjänkin paras miettiä käyttötarve ensiksi ja kilpailuttaa sitten liittymä sen mukaan, mitä palveluja ja minkä verran tulee todennäköisesti käytettyä. Vaikka yrittäjille suunnatut liittymät ovat usein kalliimpia kuin kuluttajille tarkoitetut, saa niillä myös enemmän palvelua ja jopa nopeutta datasiirtojen suhteen. Operaattorit antavat usein enemmän kaistaa yritysliittymille, vaikka sitä ei suoraan verkkosivuilla sanotakaan. Yritysliittymille luvatut nopeudet pitävät kutinsa kuitenkin useammin kuin kuluttajaliittymillä. Tämä johtuu siis siitä, että ruuhkaisina datasiirtoaikoina yrittäjäliittymille annetun kaistan ansiosta yhteydet toimivat nopeammin ja varmemmin.

Telia Pro EU S -liittymä sisältää 5 000 minuuttia puheaikaa, 50 kappaletta tekstiviestejä kuukaudessa, rajattoman netin Pohjoismaissa ja Baltiassa sekä 10 gigatavua datasiirtoa EU-maissa. Netin maksiminopeus on 10 megabittiä sekunnissa sekä lataukseen että lähetykseen. Tämä riittää mainiosti peruskäyttöön, jolla lataa vielä kuvia ja videoitakin sosiaaliseen mediaan. Hintaa paketilla on 21,95 euroa kuussa. Elisan Yrityspaketti 10 M on teknisesti samanlainen kuin Telian vastaava, mutta se sisältää myös Elisan WiFi-puheluominaisuuden. Hintaa paketilla on 23,95 euroa kuussa. WiFi-puhelulla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita langattoman verkkoyhteyden avulla. WiFi-puhelu sisältyy Yrityspaketti-liittymiin. DNA Business Rajaton 4G 50M Suomi on halvin DNA:n yritysliittymä, jonka saa käyttöön 23 eurolla kuukautta kohden. Se sisältää kotimaassa ja EU/ETA-maissa rajattomasti puheaikaa, 1000 kappaletta tekstiviestejä ja kotimaassa rajattoman netin 50 megabitin sekuntinopeudella. Liittymä ei sisällä minkäänlaista EU-datapakettia eikä rajatonta dataa Pohjolassa tai Baltiassa. DNA:n paketti erottuu edukseen kuitenkin nopeudellaan. Operaattorien yritysliittymiin on tarjolla myös runsaasti lisäpalveluja.

Miten vertailla halpa puhelinliittymä

Halpaa puhelinliittymää vertaillessa kannattaa miettiä ensiksi omat minimitarpeet liittymälle, koskivat ne sitten puhetta, tekstiviestejä tai datasiirtoa. Tämän jälkeen on helpompaa löytää sopiva puhelinliittymä tarvittavilla ominaisuuksilla. Operaattorit listaavat verkkosivuillaan halvimmat liittymät selkeästi, mutta liittymien ominaisuuksissa voi olla ratkaisevia eroja. Päätä pahkaa ei kannata siis halvinta valita, vaikka hinta olisikin houkutteleva. Niin sanotut piilokustannukset voivat nostaa hintaa ylös yllättävän paljon. Halvimmissa liittymissä on karsittu ominaisuuksista, mutta niitä saa käyttöön maksamalla erikseen.

Erikseen ominaisuuksista maksamalla halvimman puhelinliittymän hinta saattaakin nousta korkeammaksi kuin markkinoilla ollut pakettihinta. Usein kannattaa olla suoraan operaattoriin yhteydessä ja pyytää tarjousta puhelinliittymästä, sekä mainita kilpailijan hinta liittymäpaketista, jota ollaan vertailemassa. Vaikka kuukausihinta ei välttämättä laskisikaan, saattaa kaupan päälle tulla hyviä ominaisuuksia tai vaikkapa maksutonta puheaikaa ja tekstiviestejä. Verkkosivuilla olevat hinnat eivät ole aina lopullisia totuuksia. Operaattoreilla on varaa lisätä mukavia ominaisuuksia liittymiin maksutta, vaikka sitten vain määräajaksi. Aina kannattaa kysyä!

Halvimpien puhelinliittymien vertailuun on olemassa useita verkkosivuja, joihin tarvittavia ominaisuuksia tai hintakattoja syöttämällä ne etsivät kuluttajalle halvimman vaihtoehdon operaattoreiden tarjoamien puhelinliittymien paketeista. Tällaiset hintavertailu- ja hintaseurantaverkkosivut ovat käteviä, helppoja ja nopeita käyttää. Niiden avulla pääsee vähintäänkin kartalle yleisestä hintatasosta ja parhaimmillaan niiden avulla löytää sen sinulle sopivan liittymän. Verkkosivusta riippuen ne ottavat huomioon kolmen ison operaattorin lisäksi myös pienemmät alan toimijat Suomessa.

Moi Mobiilija Globetel ovat vähemmän tunnettuja operaattoreita, mutta niiltäkin löytyvät omat halvat puhelinliittymät. Moi Mobiili on tunnettu erityisen halvoista liittymistään, jonka kaltaisia muut eivät ole pystyneet tarjoamaan. Liittymät ovat toki ominaisuuksiltaan rajoitettuja, mutta kevyeen peruskäyttöön ne ovat hinnaltaan sopivia ohuemmallekin kukkarolle. Operaattoreiden työntekijöitä tapaa myös kauppojen käytävillä. Joskus kannattaa pysähtyä ja pyytää juuri sen hetkistä tarjousta. Usein myyjät tarjoavat liittymien päälle mukavia lahjoja tai maksuttomia ominaisuuksia, jolloin sinulle saattaa löytyäkin tarvitsemasi puhelinliittymä. Kaikkea tietoa ei ole verkossa tarjolla.

Mikä on 3G?

3G on nimensä mukaisesti kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia. Kun muinoin matkapuhelimien teknologioista muistettiin vain lyhenteet NMT ja GSM, oli 3G jo tarkoitettu datasiirtoon, eli internetin käyttöön matkapuhelimissa. Uusi kolmannen sukupolven tekniikka oli siis paljon muutakin kuin puhetta ja tekstiviestejä. Euroopan yleisin 3G-standardi on nimeltään UMTS. Muita tunnettuja on esimerkiksi Amerikasta lähtöisin oleva Edge, joka ei ole puhdasverinen 3G-tekniikka vaan eräänlainen versio toisen sukupolven GSM-ajan tekniikasta.

Suomi on ollut 3G:ssäkin edelläkävijä koko maailman mittapuulla. Liikenne- ja viestintäministeriö myönsi viime vuosituhannen loppupuolella UMTS-taajuudet suurimmille Suomessa toimiville operaattoreille. Ministeriö teki tämän ensimmäisenä maailmassa! Taajuudet tarkoittavat radiotaajuuksia, joten niitä ei ole riittämiin käytössä. Siksi eri maissa tarvitaankin jonkinlainen säädäntö sille, mitä taajuuksia kukakin operaattori saa käyttää ja mihin tarkoitukseen. Monissa muissa maissa radiotaajuudet ovat käytännössä huutokauppojen alaisia. Suomessa niitä säädetään kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriön toimesta. 3G:n seuraajat ovat hyvin yleinen 4G sekä tuloillaan oleva 5G.

Suomessa ei enää myydä erikseen 3G-matkapuhelinliittymiä, sillä 4G on lähes joka puolella Suomea käytössä. 3G:stä ei kuitenkaan ole luovuttu, sillä se voi pelastaa monet puhelut ja datasiirrot alueilla, jossa ei 4G toimi kunnolla. Puhelimen asetuksissa on yleensä oletuksena päällä ominaisuus, jonka avulla puhelin käyttää automaattisesti 3G-verkkoa, jos 4G:tä ei ole saatavilla. Suomessa tätä tapahtunee harvemmin (paitsi muutamilla harvaan asutuilla alueilla) mutta ulkomailla ominaisuus on varsin kätevä. Samoin markkinoilla olevat, 4G:llä markkinoitavat liittymät voivat käyttää edelleen 3G:tä, jos sille on tarvetta. Eräät halvimmat puhelimet käyttävät edelleen 3G-verkkoa pääsääntöisesti. Esimerkiksi Kiinasta tilatut halpapuhelimet ovat usein 3G-puhelimia. Suomessa on totuttu nopeisiin yhteyksiin, mutta monissa muissa maissa 3G on edelleen arkipäivää. Kaikille onkin turvallisinta, ettei yhteys katkea vaikka se kaikkein nopein verkko ei olisikaan enää saatavilla. 3G saattaa tuntua lähihistorialta, varsinkin kun 5G:tä markkinoidaan jo Elisan liittymissä. Vanhoille verkoille on kuitenkin tarvetta edelleen.

Mikä on 4G?

4G on neljännen sukupolven mobiiliteknologia, jonka avulla matkapuhelimista tuli lopulta todellisia viihdekeskuksia. 4G:n myötä datasiirtonopeudet kasvoivat niin paljon, että omalta puhelimelta pystyi streamaamaan elokuvia Netflixistä, HBO:sta ja muista elokuvapalveluista. Nyt 4G:n nopeudet ovat lähes itsestäänselvyys Suomessa, joka on ollut edelläkävijä mobiiliteknologioiden käyttöönotossa. 4G:n nopeudet vaihtelevat kuitenkin runsaasti ja vaikka yleisesti ottaen kyseenomainen tekniikka tarjoaa tarvittavan nopeuden monipuoliseen internetin käyttöön, eivät operaattoreiden ilmoittamat nopeudet ole aina läheskään luvatun kaltaisia. 4G-verkko kattaa lähes koko Suomen, joten sinällään yhteydet ovat kotimaassa kunnossa.

Viime vuosina 4G-verkkoa on parannettu Lapissa ja Itä-Suomessa, joiden katvealueet ovatkin herättäneet närästystä paikallisissa asukkaissa. Kun verrataan 4G:n kattavuutta moniin muihin maihin, voidaan sanoa että Suomessa ollaan kuitenkin yleisesti ottaen hyvällä mallilla. Tästä huolimatta kannattaa tarkistaa edelleen myös operaattorin toimivuus alueella, jossa eniten tarvitset matkapuhelinliittymää. Vaikka hinta olisikin halvin toisella operaattorilla, on toimivuus kuitenkin aina tärkeämpää. Voit kysyä operaattorilta suoraan toimivuudesta tietyillä alueilla.

Kaikki matkapuhelinliittymät ovat tällä hetkellä vähintään 4G-liittymiä, mutta seuraaja 5G kurkkii jo nurkan takana. Elisa on kuitenkin kirjoitushetkellä ainoa operaattori, joka tarjoaa myös 5G-liittymiä. 5G:n luvataan olevan ainakin kymmenkertainen nopeudeltaan 4G:n nähden, mutta useimpien kannattaa odotella kunnes uuden teknologian alkuvaiheen ongelmat on saatu ratkaistua. 4G:tä kehitetään edelleen pitkään, sillä siitäkään ei ole saatu vielä kaikkea irti.

Lisäksi 4G-verkko on sen verran kattava, että 5G:llä kestää vuosia päästä samaan pisteeseen. Jos kuluttaja on kuitenkin niin sanottu varhainen käyttöön ottaja (early adopter), saattaa 5G-liittymän hankkiminen olla tarpeen, varsinkin jos hinta ei eroa ratkaisevasti 4G-liittymästä. Tosiasia kuitenkin on, että 5G-liittymäkin joutuu käyttämään 4G:tä pitkän aikaa. 4G ei tarkoita pelkästään datasiirtoa, vaan 4G:tä käytetään myös puheluihin. Kun puhelin ei siirry 2G- tai 3G-verkkoihin puhelun ajaksi, yhdistyvät puhelut näin ollen nopeammin. Lisäksi 4G-puhelut voivat tukea HD Voice -äänenlaatua, joka on laadukkaampi ja selkeämpi. HD Voice vaatii kuitenkin tuen molemmilta puheluiden osapuolilta.

5G on tulossa, mutta milloin?

Maailman ensimmäiset kaupalliset 5G-verkot avattiin vuonna 2018 Tampereella ja Tallinnassa Elisan toimesta. Operaattori on avannut tähän mennessä 5G-verkkoja Tampereelle, Helsinkiin, Jyväskylään ja Turkuun. Lisää verkkoja on luvassa vuoden 2020 aikana. Vuoden 2020 aikana kuitenkin 5G-verkkojen ja -laitteiden käyttö yleistyy enemmän. 5G-verkko lisää mahdollisuuksia internetin käyttöön matkapuhelimissa. 4K- ja 360-videot toimivat paremmin mobiililaitteissa nopeamman internetin ansiosta. DNA ja Telia ovat puolestaan aloittaneet 5G-testaukset vuonna 2017. Molemmat operaattorit lupailevat 5G-päätelaitteiden yleistymistä samoin vuoden 2020 puolella.

Kaikki operaattorit muistuttavat kuitenkin 4G:n vahvasta asemasta, joka jatkuu pitkään vielä 5G-huuman ollessa kuumimmillaan. Suurimmaksi osaksi operaattorit ylistävät 5G:tä asioissa, jotka eivät välttämättä liity niinkään matkapuhelinliittymiin. Aika siis näyttää, kuinka 5G mullistaa matkapuhelinliittymien maailman muuten kuin eittämättä paremmalla nopeudella ja datasiirron toimivuudella. 5G tarvitsee varmasti useita vuosia näyttääkseen lopulliset kyntensä. Halvinta puhelinliittymää haluavalle 5G-liittymät eivät todennäköisesti palvele vielä tarpeeksi niin ominaisuuksien, kuin hintojensakaan suhteen. Antaa ajan hiukan kulua!

Tarjousten aikaiset hinnat

Edullisimpia matkapuhelinliittymiä vertailtaessa kannattaa kuluttajan ottaa hinnassa huomioon tarjouksen kesto. Usein hinnat ovat voimassa vain tietyn ajan, kuten 12 kuukautta. Sen jälkeen liittymien hinnat nousevat automaattisesti niin sanottuun perushintaan, joka on tarjoushintaa korkeampi. Puhelinliittymien vertaileminen ja kilpailutus kannattaakin suorittaa vähintään kerran vuodessa, mutta puolen vuoden väleinkin on näinä päivinä aivan tavallinen tahti. Operaattorit eivät voi sitoa asiakkaitaan enää tietyksi ajaksi liittymien käyttöön kuten ennen, joten liittymän vaihtaminen on mahdollista vieläkin useammin.

Elisa

Elisa on suomalainen tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden markkinajohtaja, joka on toiminut jo 136 vuotta. Elisalla on nyt yli 2,8 miljoonaa asiakasta Suomessa, Virossa ja kansainvälisesti. Elisan Saunalahti -liittymien nimi juontavat juurensa Saunalahti-yritykseen, jonka Elisa osti vuonna 2005. Elisan suosituimmat tämän hetkiset liittymät ovat nimeltään Elisa Saunalahti Huoleton ja Elisa Saunalahti Tarkka. Kotimaan puhelut ja tekstiviestit sisältyvät Huoleton-liittymien kuukausimaksuun. Niiden yhteydessä ei tarvitse ostaa puhelinta. Tarkka-liittymissä on kuukausimaksu, mutta muuten niistä veloitetaan muuten käytön mukaan.Katso Elisan puhelinliittymä

Telia

Telia Finland (ennen Sonera ja TeliaSonera) on Telia Company -yrityksen Suomen maayhtiö. Telia Company on monikansallinen operaattori, joka sai nykyisen muotonsa ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran fuusioiduttua. Telia tarjoaa kuluttajille pääasiassa rajattomia liittymiä Rajaton -nimellä. Niiden lisäksi Telian valikoimissa on uudentyyppinen Telia Dot -liittymä. Telia Dot -liittymässä maksetaan vain käytöstä. Datan, puheluiden ja tekstiviestien rajattoman käytön hinta on aina alle 25 euroa. Telia Dot -sovellus asennetaan puhelimeen, jonka jälkeen liittymä voidaan tilata sovelluksella. Ensimmäisten 30 päivän aikana peruskäyttö on maksutonta.Katso Telian puhelinliittymät

DNA

DNA aloitti operaattorina vuonna 2001. Se on myös Suomen suurin kaapelioperaattori. Norjalainen Telenor omistaa suurimman osan DNA:n osakkeista. DNA:n konserniin kuuluu myös DNA Kauppa. DNA Kauppa on kirjoitushetkellä Suomen laajin matkapuhelimien myyntiin keskittyvä ketju. Omnitele-yhtiö tutki vuonna 2020 matkapuhelinliittymien nopeuksia DNA:n pyynnöstä, ja tutkimuksen perusteella juuri DNA:n verkko oli keskimääräisesti nopein. DNA on kuitenkin yksi Omnitelen omistajista, joten tutkimukseen kannattaa suhtautua varauksella. DNA tarjoaa sekä rajattomia puhelinliittymiä että käytön mukaan veloitettavia Jämpti-liittymiä.Katso DNA:n puhelinliittymät

Moi mobiili ja Globotel

Moi Mobiili on DNA:n omistama palveluoperaattori, joka toimi ennen DNA:n omistusta niin sanottuna virtuaalioperaattorina. Tällöin Moi Mobiili vuokrasi verkon DNA:lta, sillä se ei omistanut omaa matkapuhelinverkkoa. Moi Mobiili on tullut tutuksi Suomen halvimmilla matkapuhelinliittymillä, jotka maksavat kirjoitushetkellä kuusi euroa kuukaudessa.Katso Moi mobiilinn puhelinliittymätGlobetel puolestaan on suomalainen palveluoperaattori, joka toimii Telian matkapuhelinverkossa. Globetel laskuttaa puheluista alkavalta minuutilta, toisin kuin muut, jotka laskuttavat sekuntiperusteisesti. Globetelin yksi valttikortti muihin operaattoreihin on matalat ulkomaanpuheluiden hinnat.Katso Globetellin puhelinliittymät

Miksi kilpailuttaa puhelinliittymä?

Puhelinliittymien kilpailuttaminen kannattaa paitsi mahdollisesti edullisemman hinnan vuoksi, myös siksi että samaan hintaan voi saada tärkeitä lisäominaisuuksia. Operaattorit kilpailevat asiakkaista, joten niillä on varaa usein tarjota korkeampia nopeuksia tai maksutonta puheaikaa, jos kilpailijan liittymä on muuten samanhintainen. Kilpailuttamalla voit myös huomata, mistä asioista maksat liittymässä. Samalla näet oletko maksanut joistakin ominaisuuksista aivan turhaan, jos et käytä niitä lainkaan tai varsin vähän. Kilpailutus on tehty helpoksi ja nopeaksi. Helpoiten se onnistuu vertailusivustoilla.

Mistä liittymien hinnat koostuvat?

Liittymien hinnat koostuvat monesta eri tekijästä, joista toiset voivat olla sinulle vähemmän tärkeitä kuin toiset. Datasiirron hinta on näinä päivinä yleisesti ottaen suurin tekijä, jonka tärkeys kannattaa miettiä etukäteen. Jos lataat kuvia ja videoita vähän sekä pääset usein maksuttoman ja langattoman WiFi:n ääreen, ei tällöin kannata ottaa liittymää jossa datasiirto on tärkein elementti. Puhelujen sekä tekstiviestien hinnat ovat yksi tekijä, jossa tekstiviestien hinta ei nykyään ole kovinkaan ratkaisevaa. Pikaviestisovellukset ovat korvanneet tekstiviestien käyttöä, joten tekstareiden lähettäminen on vähentynyt ratkaisevasti. Useimmissa liittymissä on kiinteä kuukausimaksu, joten tämä määrittelee pitkälle liittymän hintaa. Kannattaa kuitenkin tarkistaa mitä kuukausimaksuun kuuluu, sillä se ei välttämättä riitä juuri sinun tarpeisiisi. Avausmaksut eivät ole nykyään kovin tärkeä elementti, sillä kertasuoritteiset avausmaksut ovat yleensä pienet.

Yhteenveto liittymävertailusta

Puhelinliittymien kilpailutus ja vertailu on helpoimmillaan myös varsin nopeaa, jos kuluttajalla on selvä käsitys siitä, minkälaiseen käyttöön liittymä on tulossa. Kilpailutus ja vertailu on tärkeää myös silloin, kun et ole aivan selvillä mistä tällä hetkellä maksat nykyisessä puhelinliittymässäsi. Nykyään ei ole olemassa enää liittymiä, jotka pakottaisivat sinut pysymään tietyn operaattorin asiakkaana, joten voit kilpailuttaa ja vaihtaa liittymiä niin usein kuin haluat. Kilpailutus usein kannattaakin, sillä operaattorit muuttavat ja vaihtavat liittymiään kohtuullisen usein.