Prepaid-liittymät

Prepaid on soviva liittymä kun tarvitset liittymää, josta maksat ainoastaan silloin kun käytät sitä. Prepaid saattaa olla kuitenkin kalliimpi kuin kuukausimaksullinen liittymä, etenkin internetin kustannusten kannalta. Tutustu alapuolelta parhaisiin prepaid liittymiin.

Valitse sopiva puhelinliittymä alapuolelta:

Telia Prepaid
Hinta
4.9 aloitusmaksu
Puhe
0.066 €/min
Teksiviestit
0.066€/kpl
Internetin nopeus
100 Mbit/s
0,99€/vrk niiltä vuorokausilta kun nettiä käytetään
Saldo sisältyy
7
Elisa Prepaid
Hinta
5.9 aloitusmaksu
Puhe
0.066 €/min
Teksiviestit
0.066€/kpl
Internetin nopeus
100 Mbit/s
0,99€/vrk niiltä vuorokausilta kun nettiä käytetään
Saldo sisältyy
6
Dna Prepaid
Hinta
4.9 aloitusmaksu
Puhe
0.066 €/min
Teksiviestit
0.066€/kpl
Internetin nopeus
100 Mbit/s
0,99€/vrk niiltä vuorokausilta kun nettiä käytetään
Saldo sisältyy
5

Tutustu myös seuraaviin vertailuihin:

Prepaid liittymät

Prepaid-liittymä tarkoittaa liittymää, jossa puheaikaa ladataan ennakkoon liittymälle. Niihin on mahdollista valita myös erilaisia datapaketteja, jotka ovat käteviä etenkin paljon nettiä käyttäville. Prepaid-liittymiä pystyy ostamaan samaan tapaan kuin jälkikäteen laskutettaviakin liittymiä, eli esimerkiksi operaattoreiden verkkosivuilta tai liikkeistä, ja tämän lisäksi myös R-kioskeilta. Operaattoreista vain Moi Mobiililla ei ole valikoimissaan ollenkaan prepaid-liittymiä, vaan heillä kaikki laskutus tapahtuu käytön mukaan jälkikäteen. Muilta operaattoreilta löytyy sen sijaan useampia erilaisia prepaid-liittymiä – tarkastellaan niitä ja niiden eroja lähemmin seuraavissa kappaleissa.

Saunalahti Prepaid -aloituspakkauksessa on kuudella eurolla puheaikaa. R-kioskien ja Elisan myymälän lisäksi liittymiä myyvät myös S- ja K-ryhmien kaupat sekä huoltoasemat Shell ja St1. Liittymän peruspalveluihin kuuluu puheluiden ja videopuheluiden, teksti- ja multimediaviestien sekä netin lisäksi muun muassa ryhmäpuhelu-, välipuhelu-, numeronnäytön esto- ja datapalvelu. Liittymää voi käyttää myös ulkomailla. Ennen ensimmäistä latausta liittymä on voimassa kolme kuukautta, ja jokaisen latauksen jälkeen 12 kuukautta. Runsaasti nettiä käyttäville on saatavilla myös erillisiä nettipaketteja. Liittymän normaali hinta on 5,90 euroa.

Telian prepaid-liittymällä maksat puheluista ja viesteistä 0,066 €/minuutti tai kappale ja netin käytöstä 0,01 €/megatavu, maksimiveloituksen ollessa kuitenkin 0,99 € päivässä. Liittymässä on ostohetkellä 7 eurolla alkusaldoa, ja lisäksi ensimmäisestä latauksesta saa 5 eurolla bonussaldoa, jota voi käyttää normaalihintaisiin puheluihin ja viesteihin sekä netin käyttöön. Aloituspakkauksessa ovat mukana kaikki SIM-korttikoot. Netin maksiminopeus on 100 megabittiä sekunnissa. Telian prepaid ei toimi ulkomailla, joten tämä kannattaa ottaa huomioon liittymää ostaessa. Telian prepaid-liittymään on mahdollista ladata myös erillisiä nettipaketteja.

DNA Super Prepaid sisältää saldoa viidellä eurolla. Netin maksiminopeus on 4G-verkossa 300 megabittiä sekunnissa. Puhelut ja viestit maksavat kuusi senttiä minuutti/kappale. Netin käyttö maksaa 0,99 euroa päivässä, riippumatta käytön määrästä. Verkkovierailupuheluista ja -tekstiviesteistä veloitetaan EU/ETA-alueella sama hinta kuin Suomessakin. DNA:lla on olemassa myös erillinen mobiilisovellus, jonka asentamalla saa käyttöönsä etuja, joita ei muuten saa. Sovelluksen tutustumisetuna saa yhden päivän ilmaisen datayhteyden. Liittymässä on myös erityinen turvaominaisuus, joka tarkoittaa, että vaikka saldo loppuisi, voit soittaa vielä kahteen ennalta asetettuun numeroon kolmen minuutin puhelut.

DNA:n toinen prepaid-liittymä on nimeltään DNA Rajaton Prepaid, ja siinä veloitus tapahtuu päiväkohtaisesti. Hinta on 0,89 euroa päivässä, sisältäen rajattomat kotimaan sekä EU/ETA-alueen verkkovierailupuhelut ja -viestit sekä netin käytön Suomessa. Liittymälle tulee kuukaudessa hintaa yhteensä 26,70 euroa. Liittymä on myös mahdollista laittaa tauolle, mikäli tietää, että ei aio käyttää sitä pitkään aikaan. Tällöin saldo ei kulu turhaan, sillä muuten liittymää veloitetaan riippumatta siitä, käyttääkö puhelinta vai ei. Netin käyttö maksaa EU/ETA-alueella 0,0056 euroa megatavulta.

Mikä ihmeen roaming – pitääkö puhelin sammuttaa ulkomailla?

Vaikka tietoisuus puhelinliittymien ominaisuuksista, samoin kuin puhelintenkin ominaisuuksista, on kasvanut, ja matkailu on yhä suositumpaa, ei kaikille välttämättä edelleenkään ole täysin selvää, mikä on roaming, johon törmää aina matkustaessa. Puhelinliittymistä puhuttaessa se kuuluu melko olennaisesti asiaan, joten perehdytäänpä siihen hiukan. Verkkovierailu, eli roaming, ei ole enää samanlainen mörkö kuin takavuosina, jolloin monesti oli todella järkevämpää sammuttaa koko puhelin ulkomaille matkustettaessa jättimäisen puhelinlaskun pelossa. Silti on hyvä ymmärtää, mitä roaming tarkoittaa ja kuinka se toimii

Roaming siis tarkoittaa, kuten edellisessä kappaleessa jo sivuttiinkin, verkkovierailua. Verkkovierailu puolestaan tarkoittaa sitä, että sinulla on jonkun tietyn operaattorin puhelinliittymä, jonka tarjoamia palveluita yleensä käytät sen verkossa. Kun menet matkalle toiseen maahan sen kantaman ulkopuolelle, käytätkin näitä oman operaattorisi tarjoamia palveluita jonkun toisen operaattorin verkossa, eli olet niin sanotusti vierailuverkossa. Roamingia on siis kaikki se toiminta, mitä teet puhelimellasi lomamatkalla Suomen rajojen ulkopuolella. Alla olevassa listassa on muutamia roamingiin liittyviä asioita, jotka sinun on hyvä tietää:

  • Roaming pitää sisällään myös vastaanotetut puhelut ja viestit
  • Roamingiin EU/ETA-alueella ei vaikuta se, mikä operaattori toisella osapuolella on käytössään
  • Voit ostaa prepaid-liittymällesi lisäarvoa myös roamingin aikana
  • Mikäli prepaid-liittymän dataverkkovierailuille on asetettu yläraja, tulee tämän rajan olla vähintään yhtä suuri kuin prepaid-kortilla jäljellä oleva saldo on jaettuna 4,50 eurolla. Jakolasku tehdään sillä hetkellä, kun alat käyttää roamingia

Euroopan Unionin sääntöjen uudistuttua ei roamingista enää tarvitse maksaa ylimääräisiä maksuja, vaan voit huoletta käyttää puhelintasi matkustaessasi toiseen maahan Euroopan Unionin alueella samalla hinnalla kuin käyttäisit sitä kotimaassakin. Nämä uudistuneet EU:n säännöt koskevat puheluita niin kiinteisiin numeroihin kuin matkapuhelimiinkin, samoin kuin tekstiviestejä sekä netin käyttöä. Oma operaattorisi laskuttaa sinua puhelimen käytöstäsi ulkomailla saman hinnoittelumallin mukaisesti kuin se tekee normaalistikin ollessasi Suomessa. Mutta entä siinä tapauksessa, että sinulla onkin käytössäsi prepaid-liittymä, pätevätkö samat säännöt edelleen?

Kyllä, periaatteessa pätevät, pienin poikkeuksin – tämä riippuu hiukan käytössä olevasta prepaid-liittymästä ja sen laskutustavasta. Euroopan Unionin säännöt pätevät sellaisenaan, mikäli liittymäsi laskutus on esimerkiksi vuorokausikohtaista, eikä perustu käytetyn datan määrään, eli esimerkiksi rajattomissa prepaid-liittymissä asiasta ei tarvitse huolehtia. Verkkovierailun kotimaan hintoja sovelletaan siis myös prepaid-liittymissä, mutta toisinaan operaattorilla voi olla käytössä myös dataraja. Datarajan käyttö tulee ajankohtaiseksi silloin, kun laskutus perustuu käytettyyn dataan, ja samaan aikaan datan hinta on kotimaassasi alle 4,50 euroa gigatavulta.

EU:n alueella puhelinta ei siis tarvitse sammuttaa suurten laskujen pelossa; kuinka on EU:n ulkopuolelle matkustettaessa? Valitettavasti tähän ei ole olemassa tyhjentävää vastausta, vaan se riippuu maasta, jonne olet matkustamassa. Ainut yleispätevä ohje on, että asia kannattaa tarkistaa ennen matkaa. EU:n ulkopuolella hinnat voivat vaihdella paljonkin, ja toisissa maissa roaming on kallista. Toinen huomionarvoinen asia on laivalla matkustaminen. Vaikka laiva matkaisi kahden ETA-alueeseen kuuluvan maan väliä, on silti mahdollista, että matkalla mobiilipalveluja tarjotaan satelliitin kautta, jolloin ei ole olemassa mitään sääntelyä tai kattoa hintojen suhteen.

Mikä on minulle halvin liittymä?

Mikä kellekin on kaikista halvin liittymä, riippuu siitä, minkälainen puhelimen käyttäjä kukakin on, ja millaisia tarpeita käyttäjällä on liittymän suhteen. Mikäli katsotaan pelkästään hintalappua liittymän kohdalla, on halvin vaihtoehto hyvin todennäköisesti prepaid-liittymä, sillä siinä ei ole kuukausimaksuja, ja puhelut ja viestit ovat suunnilleen saman hintaisia kuin jälkikäteen laskutettavissa liittymissä. Lisäksi osassa prepaid-liittymiä on olemassa erilaisia bonusjärjestelmiä, jotka kasvattavat saldoa latauksen yhteydessä tai liittymisetuna, jolloin pelkän avauspaketin sisältämällä saldolla tai ensimmäisellä latauksella voi puhua pitkäänkin.

Prepaidin peruspaketilla ei netistä tarvitse maksaa erikseen, jos kokee, että sitä ei käytä tai käyttää vain hyvin harvoin. Mikäli ajattelee, että ei halua maksaa netistä liittymän yhteydessä, on prepaid-liittymä melkeinpä ainoa, joka ei automaattisesti sisällä netin käyttöä. Toiselta kantilta asiaa katsoessa taas lähes kaikkiin edullisiin perusliittymiinkin sisältyy nykyään jo rajaton – vaikkakin usein hidas – netti, joten asialla ei ole sinänsä suurta merkitystä. Eli mikäli et tarvitse nettiä puhelimessa ja et kuitenkaan halua ostaa prepaid-liittymää syystä tai toisesta, kannattaa valita jokin perusliittymä.

Perusliittymissä on monesti rajaton netti, mutta niiden hitaampia yhteys tekee niistä edullisempia. Perusliittymissäkin on kuukausimaksu, mutta se on alimmillaan 6-7 euroa. Tämän lisäksi niissä maksetaan myös puheluista ja viesteistä erikseen, joten vähän puhuvan ja nettiä tarvitsemattoman kannattaa vakavasti harkita kuukausimaksuttoman prepaid-liittymän hankkimista. Sen saa halvimmillaan alle viidellä eurolla, ja usein saldoa on aloituspaketissa enemmän, kuin mitä koko liittymä maksaa. Mikäli puolestaan haluat mahdollisimman paljon mahdollisimman edullisesti, on taloudellinen vaihtoehto todennäköisesti päätyä johonkin liittymään, joka yhdistelee kaikkia ominaisuuksia.

Tämä tarkoittaa, että jos et tarvitse kaikkein nopeinta nettiä, ja olet niin sanotusti peruskäyttäjä, tulet todennäköisesti pärjäämään melko hyvin netillä, jonka maksiminopeus on 150-200 megabittiä sekunnissa. Tämä laskee liittymän kuukausittaista hintaa huomattavasti verrattuna kaikkein nopeimpiin liittymiin, jotka tarjoavat 450 megabitistä sekunnissa ylöspäin nousevia nopeuksia. Esimerkiksi Telian Rajaton 100 M on hyvä perusliittymä, jossa on nopeudella 100 megabittiä sekunnissa toimiva netti, 120 kappaletta viestejä/minuuttia puhetta, ja 12 gigatavun EU-datakäyttö. Hintaa tällä liittymällä on ensimmäisen vuoden ajan 26,90 euroa kuussa.

Yhteenveto

Kuten tämän artikkelin luettuasi varmasti voit todeta, puhelinliittymiin ja niiden valintaan liittyy paljon erilaisia asioita. Tässä jutussa on pyritty selventämään näitä asioita, niin että seuraavan kerran liittymää valitessasi sinulla olisi melko hyvä peruskäsitys markkinoilla olevista tuotteista sekä siitä, mitkä asiat vaikuttavat liittymän hintaan, kuinka toimia puhelimen kanssa ulkomaille matkustettaessa ja kuinka oma liittymä käyttäytyy matkoilla.

Prepaid-liittymät jakavat mielipiteitä. Hyvinä puolina on edullinen hinta ja helppo saatavuus sekä huolettomuus. Huonoina puolina taas voidaan pitää liittymän latauksen muistamista. Muutenkin puhelinliittymät ovat melko henkilökohtaisten mieltymysten mukainen asia. Se mikä sopii toiselle täydellisesti, voi toiselle olla liikaa tai liian vähän. Hyvä puoli on, että valinnanvaraa riittää, ja liittymän vaihtaminen tai päivittäminen on nykyään todella helppoa.

Operaattorit pyrkivät jatkuvasti kehittämään palveluitaan ja tuotteitaan sekä olemaan edellä kilpailijoitaan. Asiakkaat voivat nauttia tästä kilpailusta laskevien hintojen ja uusien tuotteiden muodossa. Nyt jo voi saada esimerkiksi SIM-kortin e-muodossa, jolloin varsinaista muovista korttia ei enää tarvitse. Monet operaattorit myös tarjoavat edullisempia liittymähintoja nuorille aikuisille, joten mikäli olet alle 28-vuotias, kannattaa pitää silmät auki myös näiden tarjousten osalta.