Paras puhelinliittymä lapselle

Lapselle riittää normaalisti puhelinliittymä hitaalla netillä ja monesti käytön mukaan veloitettava liittymä on sopivampi lapselle. Alapuolelta löydät sopivan liittymän sinun lapsellesi.

Valitse sopiva puhelinliittymä lapselle alapuolelta:

Tutustu myös seuraaviin vertailuihin:

Miten valita puhelin ja liittymä lapselle?

Jos välillä tuntuu siltä, että puhelinliittymän valinta on vaikeaa itselle, niin sitä se on erityisesti jälkikasvulle. Lapselle valitun puhelimen ja liittymän taustalla on ennen kaikkea oma turvallisuudentunne siitä, että lapset ovat aina tavoitettavissa. Yhtä tärkeää on myös se, että on itsekin tavoitettavissa.

Miten valita puhelinliittymä lapselle?

Kun yhä useampien vanhempien mielestä alakoululaisillakin on hyvä olla oma älypuhelin, ovat tähän heränneet myös liittymävalmistajat tarjoten juuri lapsille ja perheille suunnattuja palveluja. Tärkein liittymävalintaan vaikuttava tekijä on tietysti oman jälkikasvun ikä. Alakoululaiselle lapselle on hyvä ostaa erilainen liittymä kuin teinille. Yksi hyvä vaihtoehto on ostaa lapselle prepaid-liittymä rajoittamattomalla määrällä viestejä ja puheluja. Netin käytön ja nuoren lapsen kehityksen kannalta voi olla hyvä juttu, että liittymässä on vain rajattu määrä dataa käytettävissä.

Tällaisella liittymällä voit varmistua siitä, että lapsesi voi soittaa tai tekstata sinulle koska tahansa, mutta netin käyttö pysyy hallinnassa. Tämä voi olla erittäin hyvä vaihtoehto alakouluikäiselle lapselle, jonka älypuhelinkäytön ei tulisi viedä kaikkea vapaa-aikaa. Esimerkiksi 8-12-vuotiaat lapset pärjäävät hyvin ilman jatkuvaa netin käyttöä. Kun tullaan yläkouluun ja teini-ikään, on lapselle hyvä hankkia kiinteä mobiilinetti, sillä netissä tulee kuitenkin vietettyä aikaa, ja toisaalta erilaiset nettipohjaiset viestisovellukset pitävät vanhemmatkin kärryillä siitä, mitä teinin elämässä tapahtuu.

Kannattaa myös ottaa huomioon liittymiä vertaillessa, että alle 18-vuotiaat eivät voi solmia omia sopimuksiaan ilman huoltajan suostumusta, eli liittymä tulee huoltajan nimiin. Saldorajat helpottavat kuukausilaskujen maksamista, jos käytössä on liittymä, jossa on käytön mukaan laskutettava netti, puhelut ja viestit. Viimeistään yläasteella on hyvä ostaa nopeampi netti nuorelle, sillä nykyään älypuhelimia käytetään yhä enemmän videoiden ja giffien muodossa. Yhden YouTube-videon lataaminen voi haukata datapaketista 50 megatavua. Ota huomioon nämä lapsen datankäyttöön liittyvät asiat:

  • Jo ensimmäisellä luokalla käytetään nettipohjaisia viestintäsovelluksia, kuten Whatsappia
  • Videoista poiketen nettipohjaiset viestisovellukset eivät tarvitse useita gigatavuja dataa kuukaudessa, vaan perusliittymä riittää
  • Datankäyttöä voidaan hallita myös operaattorin sivulta tai puhelimen kautta
  • Jos sinua mietityttää lasten netin käyttö, voit hankkia sovelluksen, joka rajoittaa lasten netin käyttöä

Liittymätyyppien vertailussa kannattaa kuunnella itse puhelimen käyttäjää eli lasta. Jos lapsella on hyvät syyt sille, minkä takia puhelinliittymässä tulisi olla juuri tietyt ominaisuudet, vanhempana paras tapa on hyväksyä toiveet ja tilata toiveita vastaava liittymä. Kuitenkaan lapsen puhelimessa ei tarvitse olla sitä markkinoiden nopeinta nettiä, vaan pienemmätkin tehot riittävät. Kaikki markkinoilla olevat mobiililaajakaistaliittymät käyttävät nykyään 4G-verkkoja, joten 100 megan netti riittää tavalliseen netinkäyttöön ja videoiden lataamiseen enemmän kuin hyvin.

Erilaiset puhelinliittymät lapselle

Kun puhelinliittymävalinnassa on päästy siihen pisteeseen, että liittymiä aletaan vertailla lapselle tai nuorelle, kannattaa katsoa koko tarjontaa huolellisesti ja päättää vasta sitten, minkä liittymistä valitsee. Kaikilla Suomen matkapuhelinoperaattoreilla on todella kattava tarjonta erilaisia matkapuhelinliittymiä, jotka sopivat myös lasten ja nuorten tarpeisiin. Usein kätevin valinta laskutuksen kannalta on valita saman operaattorin liittymä, jota käyttää itse joko kotona kiinteän laajakaistaverkon yhteydessä tai omassa älypuhelimessa. Lähesty siis operaattoriasi ja pyydä liittymää lapselle, tarjouksella tietysti.

Operaattorikohtaisesti tarkasteltuna esimerkiksi Telialla on valikoimissaan paljon lapsiystävällisiä liittymiä, joiden hinnat alkavat noin kahdeksasta eurosta kuukaudessa. Alakoululaiselle voi harkita ostavansa esimerkiksi Rajaton 2 M -liittymän, jossa on kahden megan rajaton netti. Tämä riittää hyvin netin viestisovellusten käyttöön. Lisäksi mukana tulee jonkin verran myös puheluita ja tekstiviestejä. Kyseinen liittymä maksaa kuukaudessa 14,90. DNA:lla on oma Koululle-kampanja, jonka yhteydessä operaattorilla on omia tarjouksia lapsille ja nuorille. Myös Moi Mobiilin edullisimmat liittymät soveltuvat hyvin lapsille.

DNA:n Prepaid-liittymien aloitushinnat ovat 4,90 €, ja päiväkohtainen veloitus liittymällä on 0,89 euroa. Postpaid-liittymistä yhden megatavun netillä varustettu DNA Jämpti, jonka kuukausihinta on 9,90 euroa. Nuorelle 100 megan netillä varustettu liittymä DNA Nopea 4G Jämpti maksaa 25,90 euroa kuukaudessa. Elisalla lapsille sopivia liittymiä ovat Saunalahti Tarkka Mini, jossa on 256 kilotavun netti ja joka on kuukausihinnaltaan todella edullinen, 7,90 euroa kuukaudessa. Nopeamman netin saa tilaamalla Saunalahti Tarkka Perus -liittymän, jossa on yhden megatavun netti. Tämä onkin oikein mainio puhelinliittymä lapselle.

Liittymävalinnan yhteydessä on hyvä myös tarkastaa mahdolliset lisäpalvelut ja muut tuotteet, joista voi olla lapsen turvallisessa puhelimen ja netin käytössä hyötyä. Esimerkiksi Elisalta voi hankkia Turvapaketin, jonka avulla voi asettaa rajoituksia sekä lasten netinkäyttöön että erilliset aikarajat, joiden aikana älypuhelimen käyttö ei ole mahdollista. Lisäksi palvelu sisältää mahdollisuuden lisätä ikärajat haitallisille sivustoille. DNA:lla taas on valikoimissaan erillinen F-Securen kanssa kehitetty Turvapaketti, joka sisältää samojen ominaisuuksien lisäksi myös yleisen tietoturvan puhelimelle.

Mikä on hyvä puhelin lapselle?

Puhelinliittymän valinnan lisäksi päänvaivaa aiheuttaa tietenkin myös itse puhelimen valinta, ja etenkin suosituimpien merkkien älypuhelimet ovat aika suolaisen hintaisia. Esimerkiksi Samsungin, Huawein tai Applen lippulaivamallit maksavat 500 eurosta jopa tuhanteen euroon, eikä lapsen tai nuoren käsissä tällaisesta uuden tietokoneen arvoisesta puhelimesta ole välttämättä muutaman viikon jälkeen mitään jäljellä. Lapsille, kuten myös aikuisille, puhelin on viestintävälineen lisäksi valitettavasti myös statuskysymys, ja perheiden tuloerot voivat näkyä myös lapsen taskusta löytyvässä kännykässä.

Tätä ei kuitenkaan kannata liikaa miettiä, sillä suurin osa vanhemmista ostaa lapsilleen hyvän peruspuhelimen, jonka saa noin sadan euron hintaan. Älypuhelimen saa hankittuna myös liittymän kylkiäiseksi kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla, jonka voi valita esimerkiksi 12 kuukauden maksuajalla. Hyviä perusluokan puhelinmalleja ovat Samsungin edullisemmat Galaxy-malliset puhelimet, ja Huawein ja Honorin peruspuhelimet, jotka toimivat androidin käyttöjärjestelmällä. Lisäksi myös Nokialta on tullut hyviä Android-pohjaisia, korkeintaan pari sataa euroa maksavia laitteita, jotka ovat hyviä ensimmäisiä tai toisia puhelimia.

Edullisin tämän kategorian älypuhelin lienee kirjoitushetkellä Honorin 7S, jonka hinta Telian nettikaupassa on 69 euroa. Myös Verkkokauppa.comista, Gigantista ja Powerilta kannattaa tiedustella edullisia peruspuhelimia lapsille. Edullisin iPhone maksaa hieman alle 300 euroa. Puhelimen ostamisen lisäksi kannattaa puhelimeen ostaa heti suojakuoret ja näyttökalvo, joka liimataan näyttöön kiinni. Nämä maksavat muutaman kympin, ja säästävät suurimmilta kolhuilta ja näytön naarmuuntumiselta. Puhelimen tippuminen, kolhiintuminen ja naarmuuntuminen nimittäin on lapsen elämässä ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

poikkeus. Jos ja kun vahinko tapahtuu ja puhelimen näyttö hajoaa tai puhelin esimerkiksi tippuu veteen, ei ensimmäisenä tarvitse mennä kauppaan hankkimaan uutta puhelinta, etenkin jos edellisen ostamisesta on vasta vähän aikaa. Suomessa on hyvä verkosto älypuhelinten perushuoltoa ja näyttöjenvaihtoa tekeviä yrityksiä, joilta kannattaa pyytää puhelimen korjausta. Esimerkiksi näytön korjaus maksaa muutaman kympin. Applen laitteet täytyy taas viedä huollettavaksi valtuutettuun huoltoliikkeeseen. IPhonen korjaaminen voi tulla takuun puolesta kalliiksi muualla kuin Applen valtuutetuissa liikkeissä.

Lasten puhelimen käyttö

Kun lapselle hankitaan ensimmäinen oma puhelin, on hyvä keskustella jo matkapuhelinoperaattorin tai muun alan ammattilaisen kanssa siitä, miten lapsen puhelinkokemuksesta saadaan hyvä ja turvallinen niin, että puhelimen käyttöympäristö sopii myös lapsille, mutta ei rajoita kuitenkaan puhelimen hyviä ominaisuuksia. Älypuhelin ei ole mikään ihan tavallinen lelu, vaan etenkin netin käytössä kannattaa olla tarkkana, jos kyse on ensimmäisestä puhelimesta. Netissä on kaikenlaista sisältöä, ja lapset ovat todella hyviä ja nokkelia oppimaan ja etenkin jakamaan sisältöä toisilleen.

Mutta minkälainen sisältö lapsille sitten sopii, ja toisaalta kuinka paljon puhelinta voi käyttää päivittäin? Tämä riippuu ennen kaikkea lapsen iästä, ja nyrkkisääntönä kymmenvuotiaalle kannattaa nettiselauksen suodatusasetukset asettaa maksimiin. On lisäksi tärkeää, että vanhemmat käyttävät lasten kanssa puhelinta yhdessä, esimerkiksi pelien muodossa. Vaikka puhelimen käytön seuraaminen ei ole aina mahdollista koulupäivien aikana, on esimerkiksi lasten viestien lukeminen viestipalveluissa, kuten Whatsappissa aikuisten velvollisuus, ei vain mahdollisuus. Katso tästä, mitä muita asioita lapsen puhelinsuhteessa kannattaa ottaa huomioon:

  • Puhelin on parhaimmillaan silloin, kun se toimii sekä viestintään lasten kanssa että auttaa lasta sosiaalisten suhteiden rakentamisessa
  • Suhtaudu lapsen puhelimenkäyttöön vakavasti, sillä samalla pohdit myös omaa puhelimen käyttöä
  • Nettikiusaaminen on tosiasia. Kerro lapselle miten somessa ja Whatsappissa käyttäydytään
  • Kaikkea haitallista sisältöä ei voi estää. Ole perillä siitä, mitä lapsi netissä touhuaa.

Kuten myös aikuiset ihmiset tietävät, älypuhelin voi olla todella koukuttava väline. Koska puhelin koukuttaa aikuisenkin, se koukuttaa helposti myös lapsen. Siksi on tärkeää näyttää lapsille esimerkkiä puhelimen käytössä. Älä itse ota puhelinta esiin ruokapöydässä ja pidä puhelin lähtökohtaisesti taskussa kävellessä kadulla tai liikennevälineissä. Näin lapsetkin oppivat, että älypuhelin pysyy repussa silloin kun ollaan liikkeessä, ja ettei ruokailun aikana käytetä puhelinta. Toinen tärkeä puhelimen käyttöön liittyvä tapa on se, koska puhelin laitetaan pois ennen nukkumaan menemistä.

Pienten lasten ei tarvitse nukkua älypuhelimen vieressä, eikä aikuistenkaan. Hyvä vinkki on tehdä omaan olohuoneeseen puhelinboksi, johon laitetaan tuntia tai paria ennen nukkumaanmenoa sekä omat että lasten kännykät. Näin koko perheellä on aikaa tehdä iltatoimet yhdessä ilman, että älypuhelimet häiritsevät. Tämä auttaa koko perhettä myös nukkumaan paremmin. Lasten puhelinten käyttöä rajoittavia sovelluksia on markkinoilla useita. Tällaisilla sovelluksilla lasten puhelimen käyttö ja pelaaminen pysyvät kohtuuden rajoissa. Sovelluksilla voi asentaa erilaiset ajat esimerkiksi pelipäiville ja viikonlopuille.

Parhaat sovellukset lasten puhelimen käyttöön

Ennen kuin annat puhelimen lapselle, kannattaa puhelin käydä läpi ja tehdä asetuksiin tarvittavat muutokset haitallisen puhelinkäytön estämiseksi. Esimerkiksi iPhonessa puhelimissa Asetukset-välilehdeltä voi selata PIN-koodilla turvattuja rajoituksia niistä nettisivuista tai nettisivuluokitteluista, joihin lapsilla ei pitäisi olla mitään asiaa. Voit myös lisätä kiellettyjen sivujen listalle sivuja erikseen. Asetuksista löytyy mahdollisuus rajoittaa sovellusten lataamista sovelluskaupoista, ja mahdollista on myös rajoittaa ostoksien tekemistä sovelluksissa, joka on todella näppärä toiminto esimerkiksi nykyisten pelien mikromaksukäytäntöjen yhteydessä.

Jos puhelimessa on Android, kuten suurimmassa osassa lapsille tarkoitetuista puhelimista on, tilanne on hieman kinkkisempi, sillä Androidissa on edelleen aika rajatut mahdollisuudet erilaisille suodatuksille ja kielloille. Androidille on kuitenkin useita sovelluksia, joilla voi suodattaa haitallista sisältöä. Tällaisia sovelluksia löytyy esimerkiksi monilta tietoturvayrityksiltä, kuten Nortinilta ja F-Securelta. Esimerkiksi Nortonin Family Premier, joka on maksullinen sovellus, toimii todella hyvin rajoittaen pääsyä haitallisille sivuille. Uusimmissa Androideissa on ikärajakielto sovelluskaupalle, joka rajoittaa haitallisten sovellusten lataamista.

Ruutuajan ja puhelimen käytön seuraamiseen tehtyjä sovelluksia on esimerkiksi suosittu ja hyväksi todettu Screen Time, jolla pystyy ensinnäkin tarkkailemaan lapsen ruutuaikaa, että myös tarpeen mukaan rajoittamaan sitä. Suomalainen sovellus lasten puhelimen käytön kontrolloimiseen on F-Securen Parental control. Sekä Nortonin että F-Securen sovelluksilla voi määrittää lisäksi erikseen sen, kuinka monta tuntia päivässä tiettyä sovellusta voidaan käyttää. Jotkut sovellukset myös voivat auttaa lasta esimerkiksi ulkoilemaan, antaen palkintona tunnin pihapeleistä puoli tuntia ruutuaikaa.

Mitä operaattoreita Suomessa toimii?

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mitkään sovellukset tai ohjelmistot eivät korvaa asiasta puhumista ja pelisääntöjen yhteistä sopimista. On myös vanhempien vastuulla kieltää puhelimen käyttö ja ottaa tarvittaessa myös puhelin pois lapselta, jos homma ei toimi. Vaikka sovelluksista on paljon hyötyä, ei siis kannata yrittää ulkoistaa kolmansille osapuolille oman lapsen puhelimen käytön ongelmia. Puhelimen käyttöön liittyvien sääntöjen sisäistäminen voi olla toki hyvin vaikeaa, koska teknologian kehittyessä puhelimista on tullut niin tärkeä osa elämää.

Yhteenveto

Kun hankit lapselle omaa puhelinta ja liittymää, valitse edullinen perusliittymä ja peruspuhelin. Alakouluikäinen lapsi ei tarvitse omaan puhelimeensa kaikista nopeinta nettiä, eikä tuhannen euron laitetta. Keskustele lisäksi lapsen kanssa aktiivisesti siitä, miten puhelinta käytetään.

Näin opetat hyvää puhelinkulttuuria ja vastavuoroisuutta lapsille jo alusta alkaen. Hyvän liittymän ja puhelimen hankinnan lisäksi lapsia tulee opettaa ja opastaa älypuhelimen käytössä, ja myös hyvällä tavalla valvoa, mitä siellä puhelimella oikein tapahtuu.