Parhaat puhelinoperaattorit Suomessa 2020

Suomessa toimii tällä hetkellä 4 varteenotettavaa puhelinoperaattoria:

Telia, Elisa, Moi Mobiili ja DNA. Nämä kaikki tarjoavat laadukkaita puhelinliittymiä, joista jokaiselle löytyy oma.

Tutustu alapuolelta operaattoreiden liittymiin

Liittymät on lajiteltu edullisimmista liittymästä kalleimpaan kuukausimaksun mukaan.

Mikäli haluat verrata juuri sinulle edullisimman liittymän käytä puhelinliittymä vertailua

Kaikki puhelinoperaattorit Suomessa

Oletko kyllästynyt oman teleoperaattorisi toimintaan ja haluaisit ehkä vaihtaa liittymää parempaan? Nykyään on todella helppoa saada uusi ja parempi matkapuhelinliittymätarjous muilta teleoperaattoreilta, ja toisaalta hintavertailun tekeminen kannattaa aina.

Alapuolelta voit tutustua kaikkiin Suomen puhelinoperaattoreihin tällä hetkellä. Voit etsiä mieluisimman liittymän juuri sinulle.

Mutta mikä matkapuhelinoperaattoreista on paras, ja millä on kattavin verkko? Koska operaattorien tarjoamia liittymiä ja palveluja voi olla vaikea erottaa toisistaan, olemme koonneet tähän artikkeliin perustiedot isoimmista teleoperaattoreista ja niiden palveluista.

Voit tutustua myös jokaiseen operaattoriin tarkemmin alapuolelta

Telia

Ruotsalainen matkapuhelinoperaattori Telia on monille suomalaisille tuttu liittymäoperaattori, jonka suomalaiset tuntevat entisenä TeliaSonerana. Telia hankki omistukseensa suomalaisen Soneran vuonna 2002, ja tätä ennen sekä Telia että Sonera olivat monopoliasemassa Ruotsissa ja Suomessa. Soneran historia taas pohjautuu Suomen valtion omistamaan Telecom Finlandiin, joka tunnettiin Suomessa paremmin nimellä Tele. Telia toimii Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa, jonka lisäksi se on myös tehnyt runsaasti yritysostoja Euroopan teleoperaattorimarkkinoilla omistaen osuuksia esimerkiksi Espanjassa ja Saksassa toimivilta teleoperaattoreilta.

Puhelinoperaattoripalveluista Telia tarjoaa suomalaisille asiakkaille kiinteässä verkossa ja mobiiliverkossa toimivia laajakaistapalveluja. Yksityisasiakkaiden lisäksi Telialla on myös paljon toimintaa yrityspuolen yhteysratkaisujen tarjoamisessa. Nykyään Telia omistaa myös suomalaisen MTV-televisiokanavan sekä C More -palvelun. Telian 4G-mobiiliverkko kuuluu Suomen kattavimpiin verkkoihin, ja sen toimialue kattaa jopa 99 prosenttia suomalaisista. 4G:n EU-roamingilla verkkoa pääsee selaamaan kohtuuhintaan myös Euroopan Unionin alueella. Telialla onkin Pohjoismaiden ja Baltian kattavin oma verkko, joten voit käyttää sitä huoletta Norjasta Liettuaan asti.

Telialla on useita erilaisia puhelinliittymätyyppejä kuluttaja-asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Liittymävalikoimasta löytyvät esimerkiksi rajattomia nettiliittymiä, prepaid-liittymiä ja perusliittymiä. Telia mainostaa omia liittymäpalvelujaan sellaisina, joihin ei ole erillistä sitoutumispakkoa. Yrityksen pääliittymätuote suomalaisilla teleoperaattorimarkkinoilla on Rajaton-liittymä, joka on luonteeltaan kiinteän mobiiliverkon ja kiinteähintaisen puhelinliittymän yhdistelmä. Rajaton-liittymällä asiakas voi soittaa ja lähettää rajattomasti tekstiviestejä veloituksetta, jonka lisäksi myös 4G-verkon mobiilinettiyhteys kuuluu hintaan. Kyseisen tuotemerkin liittymät lienevät kaikista suosituimpia, ja näitä tuotteita myös Telia mainostaa ja markkinoi aktiivisesti.

  • Telialla on lisäksi paljon etuja alle 28-vuotiaille
  • Telian sähköisellä eSIM-kortilla korvaat pahvisen vanhan SIM-kortin
  • Erilliset liittymät myös perheen pienimmille turvapalveineen ja rajoituksineen
  • Telia kehittää myös kattavaa mobiilivarmennetta, asioiden internet-verkostoa sekä talous- ja terveyspalveluita

Rajaton-liittymätyyppejä on kuluttaja-asiakkaille yhteensä kuusi erilaista, ja niiden kuukausihinnat vaihtelevat Rajaton Lite 0,2 M-liittymän noin 8 eurosta kuukaudessa aina Rajaton 450 M:n 39,90 euroon kuukaudessa. Kiinteähintaisten Rajaton-liittymien lisäksi Telialla on myös oma pienkäyttöön tarkoitettu Telia DOT -liittymä, jossa asiakas maksaa vain siitä osasta palvelua, jonka käyttää. Tämä voi olla hyvä vaihto ihmisille, jonka liittymän käyttö on hyvin rajoitettua, kuten esimerkiksi senioreille. Lisäksi Telia tarjoaa pelkkää mobiililaajakaistaa esimerkiksi tablettia varten. Myös mobiililaajakaistapalvelut käyttävät samaa Rajaton-brändiä.

DNA

Muistatko vielä mainoslauseen ”Elämä kallis, DNA halpa”? DNA eli entinen Finnet Oy on suomalaislähtöinen matkapuhelinoperaattori ja tietoliikennetoimialalla toimiva yritys, joka sai alkunsa vuonna 2001 alueellisten puhelinyhtiöiden yhteenliittymänä. Vaikka yhtiö on listattu Telian tavoin Helsingin pörssiin, suurimman osan sen osakkeista omistaa nykyään norjalainen Telenor. DNA:n toiminta jakaantuu kuluttajien ja yritysten välille, ja kuluttajille DNA tarjoaa matkapuhelimia ja liittymiä, kiinteää laajakaistaa kotiin ja mobiililaajakaistaa puhelimiin, tietoturvaan liittyviä palveluja sekä erilaisia kanavapaketteja.

Yksityishenkilöille tarjottavat puhelinliittymät on jaettu palveluominaisuuksien mukaan DNA Puhe-, DNA Rajaton-, DNA Jämpti- ja DNA Puhe Plus -liittymiin, joiden ominaisuudet vaihtelevat laajasti asiakkaiden tarpeen mukaan. Myös kaikki DNA:n tarjoamat puhelinliittymät toimivat rajattomalla netillä Suomessa ja Pohjoismaissa. Puhelinliittymien ohella DNA tarjoaa internet-liittymiä ja tv-kanavapaketteja. TV-kanavapaketit toimivat DNA TV-merkin alaisuudessa. DNA TV voi pitää sisällään useita erilaisia kanavia, jotka on räätälöity eri asiakasryhmille, kuten urheilun ystäville, elokuvafanaatikoille tai muuten vain ihmisille, jotka tykkäävät rentoutua television ääressä.

Erikoisuutena valikoimassa on DNA Mix, jolla asiakas voi valita itselleen jopa 12 erilaista kanavaa ja vaihtaa niitä kuusi kertaa vuodessa. Mix-kanavat voivat sisältää lähes mitä tahansa aina urheilusta elokuviin, dokumenteista lastenohjelmiin asti. Yrityksille DNA tarjoaa tietoliikenne- ja liittymäpalveluita. Tarjolla on yrityskäyttöön tarkoitettuja mobiililiittymiä, esimerkiksi DNA Business -brändin alla toimivat Rajaton 4G-liittymät. Lisäksi yritykset voivat hyötyä DNA:n palveluista toimiston sisäisessä viestinnässä sekä esimerkiksi asiakaspalvelukeskuksissa. Yrityksen tarjonnasta löytyvät ratkaisut esimerkiksi yritysten vaihdepalvelujen hoitamiseen sekä palvelunumerojen päivittäiseen operoimiseen.

Kuluttaja-asiakkaiden ja yritysasiakkaiden lisäksi DNA tarjoaa palvelujaan myös taloyhtiöille kiinteän laajakaistaverkon muodossa. Yleensä DNA:n perusnopeudellinen verkko kuuluu taloyhtiön osakkaille vastikkeeseen, joskin nopeutta voi myös muuttaa asukkaan vaatimuksesta. Taloyhtiöille suoraan tarjotut verkkoratkaisut tekevät palveluista edullisempia yksittäisille käyttäjille, ja DNA mainostaakin, että taloyhtiösopimuksen ansiosta kuukausihinnat voivat olla jopa puolet normaalia halvempia. DNA on keskittynyt aktiivisesti kehittämään omaa 5G-verkkoaan, ja DNA:n kaupallinen 5G-verkko lienee toimitusvalmiudessa muutaman vuoden sisään, kunhan puhelinvalmistajien laitetarjonta kehittyy 5G-verkoille sopivaksi.

Elisa

Elisa eli entinen Helsingin Puhelin Oyj on täysin suomalainen matkapuhelinoperaattori, joka toimii myös laajemmin tietoliikenteen ja erilaisten nettipalvelujen tarjoajana. DNA:sta ja Teliasta poiketen Elisa toimii pääasiassa vain Suomessa ja Virossa, eikä ole laajentanut toimintaansa samalla tavalla muihin Euroopan maihin. Elisa on Suomen suurin operaattori, jonka kuluttajille tarkoitettua palvelubrändejä ovat olleet vuosien varrella esimerkiksi Radiolinja, Kolumbus ja edelleen toiminnassa oleva Saunalahti. Nimi Elisa tulee sanoista elektroninen integroitu sanomanvälitysjärjestelmä, jonka juuret ovat syvällä suomalaisen tietoliikennetekniikan historiassa.

Monille suomalaisille etenkin Radiolinjan tv-mainokset ja Freemanin kappale "Ajetaan tandemilla" ovat jääneet 90-luvulta mieleen. Radiolinjan verkossa tehtiin myös maailman ensimmäinen kaupallinen GSM-teknologiaa käyttävä puhelu vuonna 1991. Nykyisistä mainoskampanjoista Elisan tunnetuin kampanja lienee Elisan Hintasaarnaajat, joka matkii nykyajan lähetyssaarnaajien tapaa tulla kotiovelle jakamaan uskonsanomaa. Kyseistä mainoskampanjaa on kuvattu sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Kampanja on voittanut monia palkintoja, ja sitä on esitetty useissa eri medioissa, kuten televisiokanavilla sekä cameo-rooleina esityksissä.

Elisa tarjoaa kuluttajille nettiyhteyteen liittyviä palveluja pääasiassa Elisa Saunalahti -liittymien muodossa, jonka lisäksi sen palveluvalikoimaan kuuluvat Elisa Viihde, Elisa Kirja ja erilliset kaapeli-TV-ratkaisut. Lisäksi Elisa myy muiden matkapuhelinoperaattorien tapaan palvelutuotepaketteja, joissa on yhdistettynä sekä liittymä että älypuhelin tai tabletti. Tällöin asiakkaat saavat päätelaitteet myös osamaksulla. Saunalahti-tuotenimikkeen alla ovat sekä puhelinliittymät, mobiililaajakaistaliittymät, kiinteän laajakaistan liittymät, että hybridilaajakaistat. Puhelinliittymistä Saunalahti käyttää yleisbrändiä Saunalahti Huoleton, joka vastaa ominaisuuksiltaan Telian Rajaton -liittymää sekä hinnoittelultaan että palvelumalliltaan.

Lisäksi Saunalahdella on oma Saunalahti Tarkka-liittymäsarja, jonka liittymät on tarkoitettu asiakkaille, jotka haluavat maksaa palveluista niiden käytön perusteella. Kiinteistä verkoista Elisa tarjoaa sekä kiinteää laajakaistaa että erillistä talokaapelia, ja myös nettiliittymän voi tilata prepaid-versiona, johon kuuluu myös erillinen WLAN-reititin. Elisa on kehittänyt 5G-verkkoaan jo aikaisessa vaiheessa, ja avasi kaupallisen verkkonsa Suomessa Tampereelle jo vuonna 2018. Elisa on Suomen johtavia verkkokehittäjiä, ja toiminut vuosien varrella yhteistyössä muun muassa Nokian kanssa.

Moi mobiili

Suurimpien matkapuhelinoperaattorien kannoilla on muutamia pienempiä operaattoreita, joista mielenkiintoisin on palveluoperaattori Moi Mobiili. Moi Mobiilin tarina alkoi vasta muutama vuosi sitten, tarkemmin vuonna 2015, jolloin joukko kokeneita televiestintäalan ammattilaisia muun muassa Telialta, Soneralta, Nokialta ja DNA:lta päättivät tuoda markkinoille asiakaslähtöisen operaattorin. Alun perin yrityksessä työskenteli vain muutamia kymmeniä henkilöitä. Yrityksen liittymien suosio kasvoi kuitenkin nopeasti, ja parin vuoden aikana matkapuhelinoperaattori sai myytyä kymmeniä tuhansia liittymiä sekä yksityisasiakkaille että pienyrityksille vain muutaman hengen tiimillä.

Yritys siirtyi DNA:n omistukseen vuonna 2020. Moi mobiili eroaa muista matkapuhelinoperaattoreista etenkin sen vuoksi, että isoista matkapuhelinoperaattoreista poiketen yrityksellä ei ole omaa televerkkoa, vaan se vuokraa televerkkopalvelut muilta verkko-operaattoreilta ja myy niitä eteenpäin kuluttajille ja yrityksille. Lisäksi muista matkapuhelinoperaattoreista poiketen Moi mobiilin palvelut hinnoitellaan hieman eri tavalla, sillä datakiintiöt voidaan jakaa useamman SIM-kortin kesken, tai vaihtoehtoisesti tilata suoraan rajattoman ja kiinteähintaisen liittymän. Myös puhelut ja tekstiviestit maksavat erikseen.

  • Asiakkaiden kokemukset Moi-mobiilin palveluista ovat pääasiassa hyvin myönteisiä
  • Mun Moi -tilinhallinnan kautta asiakas pääsee seuraamaan SIM-korttiensa datankulutusta
  • Yrityksille Moi mobiili tarjoaa nopeita 4G-liittymiä
  • Myös yritysliittymien käyttö perustuu poolimalliin, jossa monta SIM-korttia voidaan laskuttaa samassa datapaketissa

Moin asiakkailla on suuria operaattoreita enemmän valinnanvaraa rakentaa operaattorin tarjoamista tuotteista juuri itselle sopiva palvelupaketti, jolloin palvelujen karsiutuessa ei tule maksettua turhasta. Jos esimerkiksi haluaa puhua paljon, mutta ei käyttää nettiä, voi harkita kiinteähintaisten puhelujen hankkimista. Samalle datamäärälle on myös mahdollista tilata useampia SIM-kortteja, jotka kuitenkin toimivat eri numeroilla, mutta kuitenkin samalla tavalla kuin yksittäisten liittymien SIM-kortit. Tästä johtuen käytännössä samaa Moi mobiilin liittymää voi käyttää vaikka koko perhe.

Moi mobiililla on tarjonnassaan useita erilaisia kännykkäliittymiä, jotka eroavat toisistaan hintansa ja nettikäytettävyytensä puolesta. Esimerkiksi Moin Kuuden euron simmi maksaa 6 euroa kuukaudessa, sisältäen 4 gigaa dataa, kun taas Rajattoman reilu ja Rajaton turbo -liittymät pitävät sisällään rajattoman määrän dataa. Rajaton turbo on yksi matkapuhelinliittymien halvimmista liittymistä, joissa on rajaton 300 megan nettiyhteys. Koska Moilla ei ole omaa verkkoa, se käyttää DNA:n 4G LTE-verkkoa, joka on kattavuudeltaan yksi Suomen parhaista.

Mikä operaattoreista sopii juuri sinulle?

Matkapuhelinoperaattoreita valittaessa kannattaa eri liittymien vertailuun käyttää aikaa, vaikka lähtökohtaisesti lähes kaikki Suomessa toimivat matkapuhelinliittymät ajavat kyllä asiansa. Puhelinoperaattorien toiminnassa ja tarjotuissa tuotteissa on kuitenkin jonkin verran eroavaisuuksia, joten matkapuhelinoperaattoreiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutama asia. Ensinnäkin on hyvä pohtia, minkälainen oma tarpeesi, ja mitkä palvelut sinulle riittävät. Esimerkiksi jos käytät nettiä pääasiassa puhelimella, voit valita pelkän mobiililaajakaistaliittymän ilman kiinteää nettiä kotiin. Tämä voi olla hyvä valinta esimerkiksi opiskelijalle.

Jos taas esimerkiksi työsi vaatii jatkuvaa tietokoneen käyttöä, voi mobiililaajakaistalla työskenteleminen olla välillä hermoja raastavaa puuhaa. Kokenut netin ja läppärin käyttäjä ostaa paketin, jossa tulee sekä kiinteä netti kotiin että mobiililaajakaista kännykälle. Tällöin mobiililaajakaistaa voi käyttää myös esimerkiksi mökillä tai muissa tapauksissa, kun tarvitsee nettiä tien päällä. Toinen tärkeä tekijä on se, mihin nettiä käytät. Jos normaalisti käytät nettiä vain työasioiden hoitamiseen, et tarvitse välttämättä 300 megan yhteyttä.

Toinen ääripää on, jos harrastat esimerkiksi pelaamista tai striimausta, tai tykkäät katsoa muutenkin paljon videoita. Tällöin hyvä yhteys on todella tärkeää, sillä harva haluaa katsoa 4K-laatuista kuvaa pätkivällä yhteydellä. Suomessa toimii käytännössä kolme operaattoria, joilla on omat televerkot. Riippumatta siitä, ostatko siis Elisan, DNA:n tai Telian, vai jonkun pienemmän operaattorin liittymän, käytät näiden kolmen ison operaattorin verkkoa. Kaikkien operaattorien verkot kattavat vähintään 96 prosenttia Suomesta, joskin katvealueita saattaa esiintyä pienemmissä taajamissa.

On myös hyvä pohtia sitä, pitäisikö koko kotitalouden liittymät vaihtaa samalla kertaa. Nykypäivänä kaikki liittymät voi vaihtaa niin, että oma numero siirtyy toiseen liittymään, ja monilla matkapuhelinoperaattoreilla on erillisiä pakettihinnoitteluja tilanteisiin, joissa liittymä ostetaan monelle ihmiselle kerralla. Esimerkiksi Moi mobiili tarjoaa erilaisia ratkaisuja monen eri SIM-kortin käyttöön samasta liittymästä. Muita perheille tarkoitettuja ratkaisuja ovat esimerkiksi Telian Liittymä lapselle -palvelu, johon voidaan hankkia lisäksi turvapaketti haitallisen sisällön varalta tai erillisellä saldorajalla.

Yhteenveto

Kaikki Suomessa toimivat matkapuhelinoperaattorit ovat lähtökohtaisesti todella hyviä, ja niiden palvelut toimivat lähes missä tahansa Suomessa. Palvelukattavuudeltaan yritykset ovatkin maailman kärkitasoa, jonka lisäksi Suomessa nettiliittymät ovat maailman edullisimpien ja nopeimpien joukossa.

Tämän lisäksi Suomessa nettiliittymät ovat maailman edullisimpien ja nopeimpien joukossa. Monissa muissa maissa sekä Euroopassa tarvitsee netin käytöstä etenkin mobiiliverkoissa maksaa käytön mukaisesti, kun taas Suomessa kaikilta suosituimmilta matkapuhelinoperaattoreilta löytyy mahdollisuus valita kiinteähintainen netti myös mobiiliin. Suomen mobiili- ja nettiteknologia on maailman kärkitasoa, jonka ansiosta sen käyttäminen on vaivatonta ja nopeaa. Valitse siis mikä tahansa puhelinoperaattori ja voit olla melko varma, että ainakin kaikki peruspalvelut toimivat moitteettomasti.