Paras ja halvin mobiililaajakaista kenelle tahansa

Mobiililaajakaista tuo internetin laitteelle kuin laitteelle. Valintaa riittää kuitenkin useaan eri tarpeeseen ja nopeuteen. Alapuolelta löydät tämän hetken tarjonnan mobiililaajakaistoihin. Valitse niistä sinulle sopivin tarjous.

Tutustu mobiililaajakaistoihin alapuolelta ja nappaa paras tarjous:

DNA Tablettinetti 4G
Aloitusmaksu 4.9
2.9/kk
50 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

Maksat vuorokausimaksun 0,99 €/vrk vain jos käytät nettiä

Loistava netti tablettiin

MOI Rajattoman reilu
Aloitusmaksu 3.9
18/kk
100 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

Nopea edullinen netti kotiin tai matkalle

Loistava netti tablettiin tai mokkulaan

DNA Liikkuva 4G 100M
Aloitusmaksu 4.9
24.9/kk
100 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

Hyvä perusnetti kotiin tai matkalle

Tablettiin tai mokkulaan

DNA Dataprepaid
Aloitusmaksu 0
24.9/kk
300 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

Lataa tarpeen mukaan

DNA Liikkuva 4G 200M
Aloitusmaksu 4.9
25.9/kk
200 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

15 Gt/kk EU:ssa

Nopea netti useammallekin laittelle

DNA Liikkuva 5G 400M
Aloitusmaksu 4.9
31.9/kk
400 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

20 Gt/kk EU:ssa

Loisto netti kotiin ja matkalle

DNA Liikkuva 5G 1000M
Aloitusmaksu 4.9
44.9/kk
1000 Mbit/s

Rajaton netti kotimaassa

20 Gt/kk EU:ssa

Loisto netti kotiin ja matkalle

Jos tarvitset myös mokkulaa, niin katso täältä parhaat mokkulat

Tutustu myös seuraaviin vertailuihin:

Mikä on halvin mobiililaajakaista?

Internet on nykyään tärkeä ja jopa itsestään selvä osa ihmisten koulu- ja työelämää sekä vapaa-aikaa. Internetiä käytetään usein mobiililaajakaistan avulla. Mobiililaajakaista on useille ihmisille internetiin liittyvä termi, mutta kaikki eivät tiedä mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa, kuten millaisia erilaisia nettiyhteyksiä se tarjoaa tai miten mobiililaajakaista itse asiassa toimii.

Mobiililaajakaista on yksinkertaisesti sanottuna SIM-kortin kautta toimiva liikkuva laajakaista, jonka käyttö ei ole sidottu vain ja ainoastaan yhteen paikkaan. Mobiililaajakaistaa voidaan käyttää niin mobiililaitteilla, kuten puhelimilla ja tableteilla, kuin myös tietokoneillakin. Mobiililaajakaista on erittäin yleinen tapa käyttää internetiä eri laitteilla, ja se onkin käytettävissä lähes kaikkialla Suomen alueella.

Mobiililaajakaistan nopeudet

Mobiililaajakaista toimii pelkästään matkapuhelinverkossa, jonka takia se vaatii toimiakseen matkapuhelinverkon signaalin. Mobiililaajakaistan nopeudet vaihtelevat eri syistä johtuen. Nopeudet vaihtelevat muun muassa oman mobiililaajakaistasopimuksen, oman laitteen sekä käytössä olevan verkkotekniikan, kuten myös sijainnin, kuuluvuuden voimakkuuden, verkon kuormituksen ja häiriötasojen mukaan.

Mobiililaajakaista kuuluvuus

Esimerkiksi kuuluvuusalueiden paikalliset katveet voivat vaikuttaa yhteyteen. Katvealueita voivat olla esimerkiksi oman talon rakenteet tai viereiset talot. Oman kuuluvuusalueensa voi kuitenkin halutessaan tarkastaa erilaisista kuuluvuuskartoista. Esimerkiksi Elisan sivustolla on kartta, josta voi tarkastaa oman paikkakuntansa ja jopa osoitteensa kuuluvuuden verkon nopeuden mukaan. Karttaa on hyvä hyödyntää kuuluvuuden ja nopeuden tarkistamiseen jo ennen uuden liittymän hankkimista.

Erilaiset mobiiliverkot

2G verkko

Erittäin kevyeen käyttöön tarkoitetun 2G-verkon, toisin sanoen GSM-verkon netin nopeus voi olla korkeimmillaan noin 100-150 kbit/s. Se tarkoittaa, sitä että tällaisella netti on hyvä käyttää vaikkapa esimerkiksi sähköpostin lähettämiseen ja lukemiseen, mutta ei esimerkiksi nettipelaamiseen.

3G verkko

3G-verkko on 2G-verkkoa hieman nopeampi ja sen nopeudet voivat vaihdella välillä 0,4-25 Mbit/s. Tällaisella nopeudella onnistuu netin perusselaaminen, mutta sujuvaan pelaamiseen ja videoiden katselemiseen on parempi hankkia nopeampi nettiyhteys. Mikäli puhelinta käyttää enimmäkseen vain puheluita varten, 3G-verkolla pärjää hyvin, jolloin nopeamman 4G-verkon lisänopeudesta ei luultavasti ole silloin oikeastaan hyötyä. Mikäli sen sijaan käyttää internetiä aktiivisesti tai pelaa verkkopelejä, nopeampi 4G-yhteys on parempi vaihtoehto.

4G verkko

4G on niin kutsutun neljännen sukupolven langatonta tiedonsiirtoteknologiaa. Se on uusinta tekniikkaa ja mahdollistaa erittäin nopean surffailun internetissä. 4G-verkko sopiikin kaikista aktiivisimmille internetin käyttäjille, toisin kuin sitä hitaammat 2G- ja 3G-verkot, jotka sopivat paremmin internetin kevyempään käyttämiseen. 4G-verkon nopeudet vaihtelevat välillä 5-240 Mbit/s. Nopeita 4G-verkkoja saa tänä päivänä kohtuullisen edulliseen kuukausihintaan, ja niitä voi ostaa myös etukäteen ladattavina prepaid-liittyminä. Hitaammat 2G- ja 3G-verkot ovat edelleen toiminnassa, mutta niitä käyttävät vain vanhemmat matkapuhelimet ja katvealueet. Nopeampi mobiililaajakaista maksaa yleensä aina hitaampaa enemmän, mutta hinnat vaihtelevat tietenkin myös operaattorin mukaan. Mutta mistä sitten tietää millaisen ja kuinka nopean liittymän tarvitsee?

  • 2G sopii satunnaiseen ja kevyeen käyttöön vanhemmille älypuhelimilla.
  • 3G on sopiva internetin peruskäyttöön, joka ei kuitenkaan ole aktiivisimmasta päästä.
  • 4G sopii jopa aktiivisimmille käyttäjille, jotka tarvitsevat erittäin nopean netin.
  • 5G sopii esimerkiksi todella suurten tiedostojen lähetykseen, huippunopeaan selaamiseen ja kaikista luotettavimmaksi nettiliittymäksi listalla mainituista.

5G

Huippunopean 4G-verkon lisäksi mobiilikäyttäjille onkin tulossa vielä sitäkin monta kertaa nopeampi 5G-verkko. 5G on niin kutsuttua viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa. Sen tiedonsiirtonopeus ja kapasiteetti ovat noin kymmenkertaisia 4G:hen verrattuna. Se tarkoittaa, että suuret tiedostot, kuten elokuvat, ovat käyttäjän käytössä todella nopeasti. Lisäksi sen viive on minimaalinen ja luotettavuus aiempia verkkoja parempi. Tällä hetkellä 5G-verkkoja rakennetaan, ja 5G-verkkoja on avattu jo usealle Suomen paikkakunnalle. Ensimmäiset 5G-verkkossa toimivat laitteet ilmestyvät vuonna 2020, mutta niitä tulee yleisimmin saataville vuonna 2020. 5G mahdollistaa muun muassa sen, että tulevaisuudessa on mukavampi katsella erittäin korkeatasoista tv-ohjelmaa 5G-verkossa.

Kuuluvuuskartat

Voit tarkistaa operaattorikohtaiset kuuluvuuskartat kullekin verkolle alapuolelta:TeliaElisaDNAMoi

DNA-mobiililaajakaista

DNA:n nettiliittymät ovat monestakin syystä hyvä valinta mobiililaajakaistaliittymäksi. DNA:n netti on esimerkiksi saavuttanut jo yli vuoden ajan Netflixin kuukausittaisten mittausten perusteella korkeimman keskinopeuden Netflixin ohjelmien katseluun. Netflix ISP Speed Index -nimisellä mittarilla mitataan tietyn yhteyden tarjoajan nopeutta katsottaessa Netflixiä parhaimpaan katseluaikaan. Palvelulla ei kuitenkaan mitata muiden palvelujen tai muun tiedonsiirron nopeutta kyseisen palveluntarjoajan verkossa. Netflix ISP Speed Index -mittarin Suomen tulokset voi katsoa halutessaan osoitteestaispspeedindex.netflix.com/country/finland. Mittarilla on vertailtu tällä hetkellä DNA:n, Elisan ja TeliaSoneran nopeuksia. Samaiselta mittaussivustolta voi halutessaan vertailla myös eri maiden nettien nopeuksia Netflixin ohjelmien katselussa.

DNA:n netin nopeus kilpailijoihin nähden on todistettu tutkimuksessa. Omnitelen toukokuussa vuonna 2020 tehdyssä tiedonsiirtonopeuksien vertailussa DNA nimittäin ohitti kilpailijansa Elisan ja Telian. Omnitelen tutkimuksessa selvitettiin kuluttaja-asiakkaille myytävien mobiililiittymien tiedonsiirtonopeuksia. DNA:n nopeudeksi saatiin 83,9Mbit/s kun Elisan netin nopeus oli 79,6Mbit/s ja Telian netin nopeus 63,2 Mbit/s. Tulokset perustuvat mittausten keskimääräisen tukiasemalta päätelaitteeseen päin saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeuksiin. Tutkimuksissa tutkittiin kunkin operaattorin nopeimmat kuluttajille tarkoitetut liittymät. Operaattoreiden paremmuusjärjestys ja tutkimusten tulokset kuitenkin myös vaihtelivat jonkin verran kaupungin mukaan. Mittauksissa oli mukana väkiluvultaan 20 suurinta kaupunkia sekä neljä lomakeskusaluetta Pohjois-Suomessa ja tiestöt kaupunkien ja lomakeskuksien välillä. Voit testata oman nettisi nopeuden sivustomme internetin nopeustestissä.

DNA:lla on tarjolla useita erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja ja eri hintaisia mobiililaajakaistapaketteja. Erilaisia paketteja voi vertaille DNA-sivustolla. DNA tarjoaa myös eri tarkoituksiin olevia liittymäpaketteja, kuten esimerkiksi matkapaketteja, jotka sisältävät EU-datapaketin. Esimerkiksi DNA Matkanetti 4G Super on huippunopea nettiliittymä, joka sisältää EU-datapaketin ja sen maksiminopeus on 300 Mbit/s. Halvin mobiililaajakaista onmatkaliittymä, jonk hinta on 12 kuukauden ajan 29,90 euroa kuukaudessa ja sen jälkeen 34,90 euroa kuukaudessa. Operaattorilla on myös toinen matkaliittymä: DNA Matkanetti 4G Max, jonka maksiminopeus on 4G-verkon maksiminopeus. Kyseinen liittymä tarjoaa suurimman mahdollisen 4G-tiedonsiirtonopeuden, mikä näkyy myös sen hinnassa, sillä sen hinta on 44,90 euroa kuukaudessa.

Mobiililaitteilla sopivaksi liittymäksi DNA tarjoaa lisäksi myös esimerkiksi DNA Supernetti4G-liittymän, joka on erittäin nopea netti mokkulaan, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen ja sen maksiminopeus on 150 Mbit/s. Liittymän hinta on 24,90 euroa kuukaudessa. Lisäksi DNA-operaattoria tarjoaa huomattavasti edullisempia liittymiä satunnaiseen käyttöön, kuten netin valvontalaitteisiin ja älylaitteiden etäohjausta varten, sekä myös prepaid-liittymän, jota ladataan vain tarpeen mukaan ilman kuukausittaisia laskuja. Prepaid-liittymän maksiminopeus on 300 Mbit/s. DNA:n kuukausihinnat ovat suhteellisen edulliset, mutta DNA tarjoaa myös erilaisia etuja ja tarjouksia sekä sen uusille että vanhoille asiakkaille. Lisäksi DNA tarjoaa asiakkaille 30 päivän tyytyväisyystakuun.

Telia-mobiililaajakaista

DNA:n tapaan myös Telia tarjoaa edullisia ja nopeita mobiililaajakaistaliittymiä asiakkaille. Telia tarjoaa sekä nopeita peruskäyttöön soveltuvia mobiilinettejä kuin myös vaativaan ja aktiiviseen käyttöön tarkoitettuja huippunopeita mobiilinettejä. Operaattori tarjoaa nettiliittymiä jopa 1 000 Mbit/s:n nopeuteen saakka. Telialla on tarjolla erilaisia liittymiä, joiden ominaisuudet sopivat eri tarpeisiin. Se tarjoaa liittymiä niin pelkästään Suomessa verkkoa käyttävien käyttöön kuin myös ulkomaanmatkoihin sopivia liittymätarjouksia. Liittymiin voi halutessaan tilata erilaisia maksullisia lisäpalveluita ja esimerkiksi vanhan puhelinnumeronsa voi halutessaan säilyttää vaihtaessaan Telian liittymään. Telialla on myös kätevä "Minun Telia" -palvelu, jolla asiakas voi hoitaa liittymäasioitaan netin kautta.

Telia tarjoaa useita mobiililaajakaistaliittymiä, joista esimerkiksiRajaton Lite 100 M tarjoaa rajattoman ja huippunopean netin 24,90 euron kuukausihinnalla. 4G-verkon maksiminopeus liittymässä on 100Mbit/s. Liittymään kuuluvat myös puhelut ja tekstiviestit, jotka maksavat 0,07 euroa per minuutti tai kappale. Vielä tätäkin nopeampi netti on Rajaton 450 M, jonka hinta on kalliimpi; 39,90 euroa kuukaudessa. Liittymän 4G-verkon maksiminopeus on 450Mbit/s. Liittymän puheluiden ja tekstiviestin määrä on myös rajaton. Netti EU/ETA-maissa on 20Gt per kuukausi. Tehokkaiden pakettien lisäksi Telia tarjoaa edullisen liittymän kevyeen käyttöön. Halvin mobiililaajakaista Rajaton Lite 0,2 M maksaa 7,90 euroa kuukaudessa ja siinä on 0,256 Mbit/s -maksiminopeus. Tämä tarjous ei kuitenkaa ole kovin hyvä, jos liittymä haluaa käyttää johonkin muuhunkin kuin esimerkiksi vain riistakameraan.

Perinteisten kuukausimaksulla toimivien liittymien lisäksi Telia tarjoaa myös prepaid-mobiililiittymiä. Prepaid-liittymät maksetaan etukäteen tarpeen mukaan ja niistä ei siis tule laskuja. Telialla on useita prepaid-vaihtoehtoja. Esimerkiksi rajaton 31 päivän prepaid-nettipaketti sisältää 100Mbit/s maksiminopeuden. Liittymä ladataan kuukaudeksi kerrallaan ja se maksaa 17,90 euroa per kuukausi. Telia tarjoaa muitakin prepaid-liittymäpaketteja, joihin liittyy lisäksi usein tarjouksia. Mikäli liittymän valitseminen tuottaa hankaluuksia, Telia tarjoaa myös apua sivustollaan liittymän valintaan liittyen. Esimerkiksi Telian kuuluvuuskartasta voi tarkastaa oman kotialueensa tai vaikkapa kesämökkinsä kuuluvuus ja tiedonsiirtoyhteyksien nopeus. Lisäksi sivustolla on kätevä nopeustesti, jolla voi testata millainen nettiyhteys on mahdollista saada kotiinsa.

Telia tarjoaa myös monia mielenkiintoisia tarjouksia asiakkailleen. Esimerkiksi alle 28-vuotiaille tarjotaan edullista liittymää 19,90 - 23,90 euron kuukausihintaan. Paketti sisältää netin rajattoman käytön kotimaassa, mutta liittymät sisältävät myös netin käyttöä ulkomailla, joten liittymä sopii otettavaksi myös matkalle mukaan. Nuorille on tarjolla yhtä lailla monipuolinen peruspaketti hintaan 19,90 euroa kuukaudessa kuin myös tehokkaampi ja supernopea liittymä aktiivisempaan käyttöön, jonka hinta on hieman perusliittymää kalliimpi: 23,90 euroa kuukaudessa. Telialla on myös monia muita vaihtuvia etuja. Esimerkiksi luurinmetsästyspäivien monet tarjoukset ja mobiililaajakaistatarjous Telian puhelinliittymän tai kiinteä laajakaistan haltijoille. Prepaid-liittymän ostajille Telia taas tarjoaa ensilataajan etuna viisi euroa saldoa.

Elisa-mobiililaajakaista

Elisan liittymät ovat varmasti monille tuttuja operaattorin televisiokampanjan vuoksi. Elisa tarjoaakin Telian ja DNA:n tavoin monia erilaisia mobiililaajakaistapaketteja eri tarkoituksiin. Elisan Saunalahti-mobiililaajakaistaliittymät saa aina ilman sitoutumispakkoa, datakattoa tai kytkykauppaa. Elisan mobiililaajakaistaliittymistä suosituin on SaunalahtiMobiililaajakaista 4G Super, jonka huippunopeus on 100 Mbit/s ja se sisältää rajattoman netin hintaan 18,40 euroa kuukaudessa ensimmäisten 12 kuukauden ajalta. Tämän jälkeen hinnaksi muuttuu 29,80 euroa kuukaudessa. Ei olekaan mikään ihme, että juuri tämä liittymä on mobiililaajakaistaliittymistä menestynein, sillä se tarjoaa kattavan netin melko edullisella kuukausihinnalla. Lisäksi liittymä kerryttää S-ryhmän bonusta, mikäli asiakas yhdistää bonuskorttinsa tiliinsä.

Elisalla on myös kevyeen käyttöön sopivia liittymiä. Nopeudeltaan 0,128 Mbit/s oleva Saunalahti Mobiililaajakaista Mini sopii laitteiden ohjaukseen, kuten riistakameraan. Se sisältää rajoittamattoman tiedonsiirron kotimaassa sekä puhelut hintaan 0,14 euroa per minuutti. Kuukausihintaan sisältyy 100 tekstiviestiä. Liittymä on hyvin edullinen, sillä sen hinta on 3,90 euroa kuussa. Elisa tarjoaa myös satunnaiseen netin käyttöön edullisen 2,90 euroa kuussa ja 0,99 euroa vuorokaudessa maksavan liittymän, jolla ei kuitenkaan voi soittaa. Tehokas mobiilinettiliittymä sen sijaan on Saunalahti Mobiililaajakaista Premium +, jonka netin nopeus on 300 Mbit/s ja joka maksaa 29,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen 12 kuukauden ajalta. Vielä tätäkin nopeampia ovat uudet 5G-liittymät, jotka:

  • Tarjoavat mahdollisuuden viiveettömään pelailuun ja videonkatseluun
  • Mahdollistavat datansiirron kymmenen kertaa nopeammin kuin 4G-verkossa
  • Elisan 5G-verkot toimivat jo Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa.
  • Ensimmäiset Elisan 5G-laitteet, kuten reitittimet, päätelaitteet ja puhelimet ilmestyvät vuoden 2020 aikana.

Elisalla onkin jo myynnissä paljon puhuttuja 5G-liittymiä. Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 600M -liittymän maksiminopeus on 600 Mbit/s, ja liittymä sisältää rajattoman käytön Pohjoismaissa ja Baltiassa. Lisäksi 20 Gt per kuukausi -nettipaketti EU/ETA-maissa sisältyy kuukausihintaan. Liittymällä ei voi soittaa, mutta tekstiviestejä sen sijaan voi lähettää. Myös tästä Elisan liittymästä voi kerryttää itselleen S-bonusta. Liittymän hinta on 34,90 euroa kuukaudessa ensimmäisen vuoden ajan. Toinen Elisan 5G-mobiililaajakaistaliittymä on Saunalahti Mobiililaajakaista 5G 1 000M, jonka maksiminopeus on huimat 1 000 Mbit/s. Liittymä sisältää toisen 5G-liittymän tapaan saman EU- ja ETA-alueiden nettipaketin ja sillä ei myöskään voi soittaa. Sen hinta on 44,90 euroa kuukaudessa.

Elisalla on tarjolla myös prepaid-mobiililaajakaistaliittymiä ilman datakattoa. Prepaid-liittymiin ladataan saldoa netin päiväkäyttöä varten ostamalla kiinteähintaisen nettipaketin. Elisalla on tarjolla eri hintaisia ja ominaisuuksiltaan erilaisia prepaid-paketteja, joita voi päivittää omaan liittymäänsä Elisan Prepaid-kaupasta. Suosituin mobiililaajakaistapaketti on Rajoitukseton 4G, joka sisältää rajattoman netin ja jonka maksiminopeus on 100Mbit/s. Liittymään kuuluvat puhelut ja tekstiviestit, joiden maksimirajat ovat viesteillä 165 viestiä vuorokaudessa ja 5 000 viestiä kuukaudessa. Puheluilla raja on 165 minuuttia vuorokaudessa ja 5 000 minuuttia kuukaudessa. Paketin hinta on 29,90 euroa kuukaudessa. Tarjolla on myös edullisempia, pelkkiä nettipaketteja, ilman puheluita ja tekstiviestejä. Tarjonnasta löytyy paketteja esimerkiksi viikoksi ja kuukaudeksi.

Miten mobiililaajakaistaa käytetään?

Mobiililaajakaista on SIM-kortin kautta toimiva internet-yhteys, joka toimii niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneellakin. Puhelimella käytettäessä netti on osa puheliittymäsopimusta, mutta tabletilla sitä voi käyttää WLAN-yhteydellä tai sen sijasta sellaisella mobiililaajakaistaliittymällä, joka on hankittu tabletin käyttöä varten. Mobiililaajakaista ei ole ainoastaan mobiililaitteita varten sillä sen käyttäminen onnistuu myös tietokoneella. Käyttäminen tietokoneella onnistuu reitittimen tai mokkulan avulla. Tosin tietokoneen voi myös yhdistää tabletin tapaan WLAN-verkkoon yhteyden luomiseksi. WLAN-verkko, reititin ja nettitikku ovatkin monelle hyvin tuttuja sanoja, mutta tiedätkö mitä ne itse asiassa ovat ja miten niiden avulla voidaan yhdistää eri laitteet mobiililaajakaistaverkkoon?

WLAN-verkosta käytetään myös nimeä Wi-Fi, joka saattaa olla monelle paljon tutumpi nimi. Toisin sanoen WLAN on langaton verkko. Yhdistääkseen laitteen verkkoon on tiedettävä langattoman verkon nimi ja salasana. Nimi ja salasana löytyvät reitittimen tai modeemin pohjassa olevasta tarrasta tai laitteen käyttöoppaasta. Langattomaan verkkoon yhdistääkseen on etsittävä verkon nimi laitteestaan, painettava "yhdistä"-painiketta ja kirjoitettava tarvittaessa toisesta laitteesta katsottu salasana, jotta yhteys muodostetaan. Tämän jälkeen laite yhdistää langattomaan lähiverkkoon. Langattoman verkon kuuluvuus on sisätiloissa noin 30-50 metriä, mutta muutamat asiat saattavat huonontaa kuuluvuutta. Näitä ovat muun muassa huonekalut ja talon rakenteet.

Entä mikä on reititin? Reititin on yksinkertaisesti laite, joka jakaa nettisignaalin kodin verkkolaitteiden kuten esimerkiksi tietokoneiden ja kännyköiden kesken. Reitittimen avulla voi siis surffata netissä kaikilla laitteillaan. Reitittimiä on erilaisia ja sellaista ostaessa kannattaakin miettiä ainakin sitä, kuinka monta laitetta reitittimeen on tarkoitus liittää, miten suuri signaalialueen tulisi olla ja kuinka nopea yhteyden on oltava. Esimerkiksi pelaamista varten tarvitaan nopea yhteys. Langattomien reitittimien hinnoissa ja ominaisuuksissa on myös melko suuriakin eroja. Siksi on aina järkevää vertailla eri vaihtoehtoja ennen reitittimen ostamista ja tarvittaessa kysyä ammattimaista apua valintaan esimerkiksi myymälästä.

Nettitikku tai toisin sanoen USB-modeemi tai mokkula sen sijaan on langattomaan matkapuhelinverkkoon kytkeytyvä "tikku", johon asetetaan liittymän SIM-kortti ja jonka voi sen USB-pään kautta kytkeä tietokoneeseen tai vaikkapa televisioon. Nettitikulla voi toisin sanoen jakaa SIM-kortilla toimivan mobiililaajakaistaverkon laitteelle. Nettitikkuja myyvät esimerkiksi puhelinoperaattorit, kuten DNA ja elektroniikkalaitemyymälät. Nettitikuilla saa hyvän 3G- tai 4G-yhteyden erityisellä lisäantennilla, jos asuu esimerkiksi kuuluvuusalueen reunalla tai muualla, jossa kuuluvuus on huono. Myös nettitikkuja ja niiden lisäantenneja on paljon erilaisia ja eri hintaisia, joten niiden ominaisuuksiin ja sopivuuteen omiin laitteisiinsa kannattaa tutustua hyvin jo ennen tuotteen ostamista.

Yhteenveto

Mobiililaajakaista on SIM-kortin kautta toimiva verkkoyhteys, jolla voi käyttää nettiä missä tahansa laitteessa, joko SIM-kortin suoraan itse laitteeseen asettamalla tai apuvälineiden kuten reitittimen avulla. Mobiililaajakaistan ominaisuuksissa kuten nopeuksissa on eroja. Jokaisen kannattaakin valita ominaisuuksiltaan ja nopeudeltaan juuri omiin tarpeisiinsa sopiva mobiililaajakaistaliittymä. Mobiililiittymien rajoituksissa on eroja myös esimerkiksi ulkomailla käyttämisen suhteen.

DNA, Telia ja Elisa tarjoavat useita eri hintaisia ja eri tarpeisiin sopivia mobiililaajakaistaliittymiä, joihin kuuluu sekä jälkikäteen kuukausittain laskutettavia liittymiä että etukäteen maksettavia prepaid-liittymiä. Nopeammat liittyvät ovat yleensä hitaampia kalliimpia, mutta puhelinoperaattorit tarjoavat säännöllisesti myös hyviä liittymätarjouksia. Siitä huolimatta voidaan sanoa että se halvin mobiililaajakaista on säännöllisesti myös se hitain mobiililaajakaista. Osaan liittymistä kuuluu lisäksi puhelut ja tekstiviestit, joten niitä voidaan käyttää monipuolisesti.